Festa Major d’estiu a Tona
Tona

    Osona
    Carrers centrals del poble.

    Coordenades:

    41.85001
    2.22912
    436008
    4633410
    Número de fitxa
    08283 - 266
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPEC 905542
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE serveis Culturals)

    La Festa Major de Tona es celebra entorn al primer diumenge d’agost i dura cinc dies.

    Els actes s'inicien el divendres al vespre amb el pregó de festes a càrrec de gent del poble i s'allarguen fins el dimarts. Entre els actes més destacats hi ha el correfoc, a càrrec de la colla de diables de Tona; les ballades i audicions de sardanes i els balls de nit. El dilluns és el dia dedicat a la música, en què es fan concerts de tot tipus de música, especialment havaneres. Aquest dia també es fan activitats per la mainada, amb espectacles on la música hi té un paper important. El dimarts, la festa es tanca amb un castell de foc, i el popular ball del confeti a la plaça.

    La imatgeria popular com els Gegants, acompanyats per la colla de grallers de Tona i d’altres balls convidats a Tona, i el Prothus, també tenen els seus moments de protagonisme.

    Imatges cedides per l’Ajuntament de Tona.

    Tradicionalment, l’única Festa Major celebrada en honor del patró de la parròquia, Sant Andreu, era el 30 de novembre, però l’auge de l’estiueig a Tona arran dels descobriment de les aigües mineromedicinals, va fer que es creés la Festa Major d’estiu. Entre els anys 1895 i 1897 es començà a celebrar una nova Festa Major a l'estiu per entretenir els banyistes i estiuejants. La festa començà amb ballades dels estiuejants a l'aire lliure al camp de Can Casic. A l'any 1915 ja es feia en un envelat. Entre l'any 1920 i 1927 es feien dos envelats: un prop de la Canal i un altre prop de l’Hotel del Parque, aquest últim era el dels "senyors". Algun any es va aixecar tres envelats. L’envelat oficial va anar canviant de localització (plaça Major, placeta de l’Ajuntament, a prop de la Canal, al camp de futbol la Caseta). També s’utilitzaven els teatres cinema Orient i el Racó o el cafè Casino, o la mateixa plaça Major guarnida, on es programava teatre, cinema, balls i concerts.

    Una comissió de festes, amb la participació de l’Ajuntament, era l’encarregada d’organitzar-la. Les dates de la Festa han anat canviant, al principi era el darrer cap de setmana d’agost, després es va avançar una setmana, però com que acostumaven a ser dies plujosos, l’any 1958 es va decidir traslladar la festa al primer cap de setmana d’agost.

    El programa de la Festa va anar evolucionant, però hi havia actes sempre habituals: els balls, les sardanes, la sarsuela, i més tard el futbol i els focs artificials. Es llogava una cobla que tocava cada dia als diversos esdeveniments.

    Després de la Guerra Civil s’incorporen actes com la lluita lliure americana i fins i tot l'any 1943 s'hi havia fet una cursa de braus (PADRÓS, PUIGFERRAT, 2011).

    PADRÓS, Carles ; PUIGFERRAT, Carles. (2011) Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós

    Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.