Pessebre vivent
Santa Maria d'Oló

Santa Maria d'Oló (Dalt del Poble)

XX-XXI
    Tradició vigent
    Jordi Piñero Subirana

Pessebre vivent que s'organitza a Dalt del poble (nucli antic) el dissabte i diumenge abans de la Fira de Nadal. És l'únic pessebre vivent que es fa a la comarca del Moianès, i ha anat guanyant anomenada ja que, any rere any, es va millorant per tal d'aconseguir una presentació més acurada. Durant els dos dies els racons d'aquesta part del poble s'omplen amb quadres escènics de caràcter bíblic i estampes que evoquen els oficis i costums tradicionals. Algunes de les escenes que es representen són l'Anunciació, els pastors, el serrador, el celler, el terrisser, el fuster, el forjador, el fangador, les rentadores, la cuina, la taverna, el flabiolaire, el pelleter, les filadores, el menjador, el naixement, l'herbolària, les cosidores o el carreter. El recorregut s'acaba a la plaça del mercat amb un bon nombre de parades: de pa, fruita, vidre, bacallà, formatge... I al final hi sol haver pa torrat, botifarra i vi per a tothom. Mentre la gent menja pot contemplar, en una altra plaça, el ball que els dimonis fan a l'infern.
    Cal ressaltar que els figurants són els mateixos habitants del nucli antic, i en la major part dels casos són tots els membres de la família els que hi participen. El públic assistent ve majoritàriament dels pobles veïns, però també d'arreu de Catalunya. Ronda una mitjana d'unes 1.200 persones entre els dos dies. L'organització va a càrrec de l'Associació Castell d'Oló.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

El pessebre vivent va començar l'any 2013 quan, en un dinar de germanor, els veïns del nucli antic van decidir representar-lo. Anteriorment, pels volts de la dècada de 1970, ja se n'havien fet un parell de representacions, però a baix el poble i en un format més teatralitzat. Es va partir d'una sèrie d'escenes senzilles i clàssiques que s'han mantingut i millorat, i cada any se n'hi han afegit de noves, amb alguns canvis en les darreres edicions.
    En un principi només es feia una representació a l'any. Des del 2016 se'n fan dues: una el dissabte i l'altre el diumenge. Els primers anys constava que l'organització anava a càrrec dels veïns de Dalt del Poble, però com que no eren cap entitat ni tenien estatus legal des del 2017 l'acte depèn de l'Associació Castell d'Oló. Les primeres representacions van coincidir amb la Fira de Nadal, però ja fa tres anys que es representa el cap de setmana abans de la fira.