Caminada popular d'Oló
Santa Maria d'Oló

Diferents indrets del terme de Santa Maria d'Oló

XX-XXI
    Activitat vigent
    Jordi Piñero Subirana

Caminada popular que es porta a terme l'últim diumenge de maig per indrets del terme d'Oló però amb un recorregut cada any diferent. Iniciada l'any 1982, és una de les més antigues de Catalunya. L'itinerari passa per cases de pagès, ermites, molins, etc. D'aquesta manera es dóna a conèixer el patrimoni històric i cultural del municipi. La llargada pot oscil·lar entre els 15 i els 20 km, amb un desnivell d'uns 200 metres. Al llarg dels anys gairebé no ha variat el tipus de caminada. Se surt a 2/4 de 8 del matí, hi ha quatre controls amb avituallaments i, més o menys al mig de la caminada, s'ofereix un esmorzar de pa amb botifarra. Al final també es dóna un record a cada participant. La mitjana dels participants ronda els 200, i s'ha arribat a un màxim de 300 persones.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

La primera Caminada popular d'Oló es va fer el dia 20 de juny de 1982. La iniciativa va sorgir d'un grup de jovent del poble que habitualment anaven els diumenges al matí a caminar. Va ser amb motiu de la tercera Setmana Cultural (una idea que havia sorgit del Grup Cultural Guillem d'Oló) que la Comissió Municipal de Cultura i Festes va organitzar aquesta primera caminada. Durant uns anys va ser aquest mateix grup de joves qui anava organitzant l'activitat. El 1988 es va fundar l'Associació Castell d'Oló, i a partir d'aleshores aquesta entitat es va fer càrrec de la Caminada, des de la setena edició fins a la trentena, el 2011. La trentena edició va ser de transició i llavors va agafar-ne el relleu el Centre Excursionista d'Oló (CEO). En un principi la Caminada es feia el segon diumenge de juny, després va passar al primer diumenge i, des de la dissetena caminada, va quedar fixada en l'últim diumenge del mes de maig.