Pessebre vivent Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector central del nucli urbà
  Carrer Sant Pere Almató, Arquebisbe Badia, Balmes, plaça de Baix, plaça Major i plaça Torres i Bages

  Coordenades:

  41.94502
  2.02178
  418916
  4644135
  08212-105
  Patrimoni immaterial
  Manifestació festiva
  Contemporani
  XX
  Bo
  El fet que cada any es millori l'escenificació i que hi hagi tanta gent del poble involucrada, demostren un bon estat de conservació.
  Inexistent
  Obert
  Científic
  Pública
  Jordi Compte i Marta Homs

  El Pessebre Vivent de Sant Feliu Sasserra es representa un únic dia, el 25 de desembre de cada any, enmig de les festes nadalenques. S'inicia a partir de 2/4 de 7h del vespre fins a les 8h i té l'entrada al Pas Nou.
  El Pessebre Vivent té un itinerari marcat que s'inicia al carrer Sant Pere Almató i segueix en direcció a la plaça de l'església resseguint els estrets carrerons medievals del nucli antic del municipi. El recorregut passa per la plaça Major, segueix cap a la plaça de Baix i continua al capdamunt del carrer Catalunya. S'avança en direcció a la plaça de Torres i Bages o plaça de l'església on les escenes es distribueixen tant pel carrer Arquebisbe Badia com pel carrer Balmes.
  En el seu recorregut s'hi mostren diferents escenes de la infantesa de Jesús juntament amb diferents quadres de tradicions i oficis populars catalans i escenes tradicionals de la vida quotidiana a pagès. És un pessebre viu on les figures del pessebre tradicional conviuen amb les bugaderes, els cistellers, els corders, els ferrers, etc. Aquests quadres escènics s'ubiquen a les entrades de les cases que s'ambienten i es decoren amb utensilis, eines, i vestuari adequats a la representació de cada espai. Després de les representacions s'obsequia a tots els assistents amb coca i xocolata.
  Els quadres que es representen són els següents:
  1. Entrada
  2. Contes de l'àvia
  3. Anunciació
  4. El Caganer
  5. Escriptori
  6. Munyint les cabres
  7. La Lleteria
  8. Buscant posada
  9. Els pastors
  10. Embotint porc
  11. Cosidores i planxadores
  12. El forn de pa
  13. La Farinera
  14. El vi
  15. Cal ferrer
  16. Els corders
  17. Cisteller i espigador
  18. El Celler
  19. L'infern
  20. Mercat
  21. Bugaderes
  22. Pastors
  23. Família pagesa
  24. Fusteria
  25. El paller
  26. La filadora
  27. Llenyataires
  28. L'Hostal
  29. Portal
  30. Els Gegants

  Les imatges s'han extret de la pàgina electrònica: www.santfeliusasserra.net

  A Sant Feliu Sasserra les representacions dels Pastorets es van popularitzar al segle XX, gràcies a la tasca de diverses persones de la localitat i a l'empremta que va deixar mossèn Pere Vergés. Una evolució d'aquest teatre ha estat el Pessebre Vivent. Les representacions del Pessebre Vivent de Sant Feliu Sasserra es van iniciar l'any 1995, sota l'organització de l'entitat cultural Agrupació Teatral "Pere Vergés" i amb la participació desinteressada de moltes persones del poble. Aquesta participació es concreta en diferents àmbits: des de la construcció i manteniment de les instal·lacions, passant per l'organització prèvia de la distribució de vestits i persones als diferents quadres escènics, fins a la pròpia representació de les escenes i atenció al públic.
  Cada any l'evolució del Pessebre ha anat acompanyada d'una transformació de diferents espais, materials i una millora i sofisticació dels quadres escènics i de les instal·lacions de serveis. També s'han incorporat noves escenes, s'han ampliat espais per una millor visibilitat del públic i s'ha perfeccionat l'atrezzo.