Pergamí del segle XI
Ullastrell

XI
    El pergamí té alguns estrips.
    Llei 10/2003, de 13 de juliol, d'arxius i documents
    Biblioteca de Catalunya. Generalitat de Catalunya
    Adriana Geladó Prat

Pergamí del segle XI dipositat a la Biblioteca de Catalunya, procedent d'un donatiu de Miret i Sans de Terrassa. El pergamí presenta unes mesures de 260 per 300 mm, està escrit en llatí i datat el dia 8 de maig de l'any 1065. El notari del document és Bertrand, subdiaca. Es tracta de la donació efectuada per Bofill Sanlà a favor de la seva esposa Guisla. Li dóna diversos alous situats a Santa Eulàlia de Provençana, a Sant Andreu de Palomar i al terme de Terrassa; una torre amb cases i les esglésies de Toudell; unes vinyes a Moià i masos a Rubí, Ullastrell, Gelida, Gallecs i Castelló. Al dors del document es pot llegir "Taudell e Uylastrell, Sicardis". També hi ha escrit en tinta negre "any 1065". Sembla ser que és una aportació de Miret i Sans de l'any 1914.

Les imatges estan cedides per la Biblioteca de Catalunya. Llei 10/200, de 13 de juliol, d'arxius i documents (DOGC 3437, 24-07-2001).

Probablement sigui el document més antic on apareix el nom d'Ullastrell.

Document original: Biblioteca de Catalunya. Perg. 95, Reg. 2133. http://www.bnc.cat/pergamins/list?valuesearch=ullastrell&valuecombosearch=tots&ordenacio=&orden= (consulta: 29-04-13).