Penya-segats de les Costes del Garraf

Costa del Garraf
    Carretera C-246

Sense data
    Bo
    El port de càrrega de Vallcarca i els ports esportius del Garraf i de la Ginesta poden arribar a afectar l'ecosistema de la zona.
    Llei de Costes 29/07/1988. BOE 181 29/07/1988
    Departament de Medi Ambient i Habitatge. Av. Diagonal, 523-525. 08029-Barcelona.
    Laia Massansalvador Soler

Els Penya-segats de la Costa del Garraf constitueixen un medi físic de roca calcària on hi destaquen les coves i els avencs, especialment el de la Falconera. L'espai queda delimitat des de la Punta de la Cova del Pebre o la urbanització "Punta Gaviota", i acaba a la cala Ginesta, malgrat estar interromput pel nucli del Garraf i pel nucli de Vallcarca. Per sobre queda delimitat per la carretera C-31 i la Via del tren (línia Tarragona- Barcelona). El terreny és molt rocós i la vegetació aprofita petites escletxes per arrelar-hi. Entre d'altres plantes hi trobem el margalló, el càrritx i l'esparreguera. Als llocs més propers al mar també hi ha fonoll marí. Un dels rèptils que abunden a la zona és la serp de ferradura; també hi ha dragó comú i sargantana cuallarga. Les roques de prop del mar sovint són utilitzades per ocells com el corb marí emplomallat, que hi reposa. En diferents anys hi ha nidificat el gavià argentat. Altres moixons més petits també es reprodueixen a entorn d'aquest ambient rocallos; per exemple, el roquerol, el falciot negre, el falciot pàl·lid, la merla blava, el còbit roquer, i de manera ocasional també l'oreneta cua-rogenca.

Els penya-segats del Garraf presenten indrets prou misteriosos com per haver donat peu a antigues llegendes; aquest és el cas del pas de la Mala dona o l'avenc de la Falconera.

LASCURAIN GOLFERICHS, Josep( 1989). "Del garraf blanc al garraf negre. Una aproximació a l'ecologia de camp". Guia i quadern de treball. Gavà: Museu de Gavà. LUNA I TOMÀS, Gonçal (2004). "Parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix". Barcelona : Diputació de Barcelona.