Penó de Sant Bartomeu

Indeterminada

Sense data
    Ajuntament de Sitges. Plaça de l'Ajuntament s/n. Sitges-08870
    Conxi Rodríguez Fernández

La bandera o penó és de domàs grana amb la figura del patró. En el seguici de la festa major, el dia 24 d'agost, és un element destacat. Resta hissat des de la vigília de la diada del sant al balcó del domicili del president de la comissió (abans dels dirigents de la confraria i desprès de la germandat de Sant Bartomeu) fins al moment en què s'inicia la processó.

Antigament, l'ens que organitzava la Festa Major era la confraria de Sant Bartomeu i Santa Tecla, que es va dissoldre l'any 1839.
    La processó cívica, anomenada així perquè no participen les autoritats eclesiàstiques, recorre els carrers de la vila la tarda de la vigília de la diada de Sant Bartomeu. Abans de la dissolució de la confraria, els seus dirigents custodiaven les imatges dels patrons, que en arribar la diada els traslladaven a la parròquia en processó. El trasllat a la parròquia es feia en uns tabernacles; aquest ritual va durar fins als anys 70 del segle XX. Des de que la confraria va deixar d'existir, la talla de Sant Bartomeu es guardada a casa de l'alcalde.

DDAA. (2001) (a) "Sitges, l'encant de la tradició". Departament de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Sitges.