Pedronet de Sant Magí
Copons

  Anoia
  Plaça de Sant Magí, 08289
  Emplaçament
  A l'extrem de tramuntana del nucli urbà, al costat del passeig de Sant Magí
  433m

  Coordenades:

  41.63813
  1.51772
  376546
  4610661
  Número de fitxa
  08071-148
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 6608201CG7160N
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Petita capella situada a l'extrem de tramuntana del nucli urbà, integrada dins del mur de tanca bastit en pedra, que delimita el jardí de la casa del número 31 del carrer de Sant Magí (actual passeig de Sant Magí). L'element està format per dues parts ben diferenciades: un pilar bastit amb carreus de pedra i la fornícula que alberga la imatge del sant. El pilar presenta un basament de més amplitud i està coronat per una repisa motllurada. Al bell mig hi ha gravada una creu llatina. La capelleta és de planta quadrada, amb una coberta de pedra formada per tres vessants dobles i una fornícula d'arc de mig punt. La capelleta està arrebossada i ben emblanquinada. La imatge del sant, que és de guix, està protegida per una reixa de ferro. El sant va vestit amb l'hàbit de monjo, amb la Biblía en una mà i el bastó amb el que feia brollar l'aigua a l'altra, i porta un barret força curiós de sis puntes. Damunt del sant hi ha un rètol que l'identifica.

  En origen, la capelleta estava situada a extramurs del castell, en un dels accessos a la vila des de l'antic camí ral en direcció a Calaf, al començament de la costa del Ginjoler. Actualment, aquesta zona està definida pel carrer i el passeig de Sant Magí, i pel carrer del Mur. Es creu que la devoció per part de la població de Copons envers aquest sant està relacionada amb una forta sequera que patí el municipi. La imatge anterior a l'actual es corresponia amb una talla de fusta policromada, que desaparegué durant el període de la Guerra Civil (1936-1939), tot i que posteriorment es pogué recuperar. La imatge, de petites dimensions i força malmesa, fou localitzada per un veí del poble al interior del toll del Rector, que estava situat a la riera, sota l'actual pista poliesportiva. Un cop recuperada es guardà a l'església. L'any 2012, la imatge fou restaurada per la sra. Joana Llacuna, mentre que la fornícula fou arranjada pel seu marit, el sr. Josep Tort, ambdós veïns de Copons. La imatge fou repintada i se'n restituïren algunes parts malmeses com les mans o l'aigua que surt de sota el bastó, el qual també fou restituït. El barret que porta el sant també s'hagué d'arranjar. Malgrat tot, durant la festa major d'aquell mateix any, la imatge desaparegué fruit d'un acte vandàlic. Davant d'aquesta situació, en els mesos d'octubre i novembre del 2012, s'organitzà una col·lecta popular per recollir fons per adquirir una nova imatge. Aquesta nova imatge es comprà al taller d'imatgeria religiosa El Arte Cristiano d'Olot i fou beneïda el 13 de gener de l'any 2013. Per aquest motiu s'edità una estampeta de l'efemèride. En darrer terme, cal mencionar que s'estan elaborant uns goigs en honor a Sant Magí, que properament es cantaran durant la missa de la Festa Major d'Estiu, a partir del mes de juliol del 2014.

  CLUB ESCOLAR 3C (1997). "Carrer de Sant Magí". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 4, p. 2. MUÑOZ PALLARÈS, Carles (2012). "Restauració de la imatge de Sant Magí de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 34, p. 4-6. RIBA I GABARRÓ, Josep (1991). "Copons". A Josep M. TORRAS I RIBÉ (coord.). Història de l'Anoia. Manresa: Edicions Selectes, v. 1, p. 362. http://www.latossa.com/antics/547-10Gener13-1.pdf