Pedró de Sant Ferriol
Rupit i Pruit

Carrer de la Pedrera, 14 - Rupit
    Al costat de can Violant

Religiós/Cultural
    Adriana Geladó Prat

Pedró aïllat situat davant de la façana de tramuntana de can Violant, assentat damunt de la roca natural del terreny. Es tracta d’una petita construcció de planta quadrada, que integra una fornícula per la imatge i està coronada per una coberta piramidal carejada, rematada amb una creu grega de ferro ornamentada. La fornícula és d’arc de mig punt, està emblanquinada i s’obre a l’exterior mitjançant un arc bastit amb maons disposats a sardinell. Està protegida amb una reixa de ferro i en l’actualitat és buida. A l’interior hi ha una fotografia emmarcada de la imatge de Sant Ferriol que hi havia, i una rajola vidrada encastada al parament  amb la següent inscripció: “És humil vostra capella / però més resplandent que el sol; / sigueu-nos sempre propici / gloriós sant FERRIOL. / Ens faltava un advocat / i hem posat els ulls en vós / Protegiu aquest veïnat, / FERRIOL, màrtir gloriós. 12-XI-78”. La construcció és bastida en pedra, mentre que la coberta està arrebossada.

Al començament de la guerra Civil espanyola, la imatge del pedró fou destruïda. Posteriorment, l’any 1978 el pedró fou restaurat i la imatge restituïda. Fou creada pel prevere J. Costa i estava feta en terracota. El text de la rajola, dues quartetes, fou escrit pel rupitenc Miquel Banús. L’any 1981 també es van compondre unes cobles en honor a Sant Ferriol.

BANÚS, Miquel (2007). “Testimonis de la devoció popular al Collsacabra. Sant Ferriol de Rupit”. Els Cingles de Collsacabra, any XXVII, núm. 57, p. 12-13.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 391, 486.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 32-33.