Pedró de Sant Baldiri
Sant Boi de Lluçanès

    Osona
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A 600 metres per pista forestal de la carretera BV-4608, punt quilomètric 3'250

    Coordenades:

    42.05288
    2.1523
    429853
    4655995
    Número de fitxa
    08201 - 48
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Normes Subsidiàries de Planejament. 1993
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA. 23612
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 013A00018
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El pedró de Sant Baldiri es troba situat a la banda oest del camí que condueix des del poble de Sant Boi a la masia de la Cirera. Es tracta d'un pedró de planta quadrada de 123 x 123 centímetres i 2'23 metres d'alçada de cos, cobert amb una teulada piramidal monolítica coronada amb una creu de ferro. Els murs són de maçoneria de pedres irregulars arrebossats i pintats de blanc. El pedró està elevat sobre un podi quadrat de maçoneria de pedra en el qual hi ha un carreu amb la inscripció: LAPIDA PRIMITIVA; presenta uns graons de pedra per accedir a la capelleta. La capelleta es troba orientada a la banda nord, presenta una coronació d'arc rebaixat, una repisa de maó i una reixa per protegir la imatge interior feta de ferro i amb la inscripció "Sant Baldiri". La part superior del cos del pedró, a manera d'imposta, sobresurt un fris de rajola que alterna rajola vermella rectangular apaïsada i rajoles blanques quadrades amb dibuixos blaus de tradició valenciana. Sota la capelleta hi ha una inscripció: SANT BALDIRI TON PATRÓ / ET DONARÀ BON CAMÍ / SI AL PASSAR TU PER AQUÍ / LI RESES AMB DEVOCIÓ/ UN PARE NOSTRE I UN AVE MARIA. Restaurat per P. Pont l'any 1940.

    A Sant Boi de Lluçanès hi ha una ruta que ressegueix els pedrons del municipi: "Descobrim els pedrons". Aquesta ruta, de 8 quilòmetres està senyalitzada amb senyals blancs i verds i dóna a conèixer els 5 pedrons que hi ha a Sant Boi: Pla Ballester, Sant Isidre, l'Àngel de la Guarda, Lourdes de Codines i Sant Baldiri.

    B SELVA, Pere (1999). Topònims de Sant Boi de Lluçanès. Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès.
    Fulletó: Descobrim els Pedrons. Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès
    Inventari de patrimoni cultural immoble de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Revisat el maig de 2008.