Pedró de Pla Ballester
Sant Boi de Lluçanès

Sector central del terme municipal
    A 250 metres per pista forestal de la carretera BV-4608, punt quilomètric 2'500

Jordi Compte i Marta Homs

El pedró de pla Ballester es troba situat a l'extrem d'un camp en la zona anomenada pla ballester, a l'oest del nucli urbà de Sant Boi de Lluçanès. Es tracta d'un pedró, emplaçat sobre una base quadrada, de planta quadrada de 90 x 90 centímetres i 2'10 metres d'alçada de cos, cobert amb una teulada piramidal coronada amb una creu de ferro. Presenta els murs arrebossats i pintats de blanc i a la banda sud s'obre una capelleta coronada amb arc rebaixat i protegida per una reixa. A l'interior hi ha la imatge d'una verge amb el nen. Sota la capelleta hi ha una inscripció: EN AQUEST LLOCH ES TROVÁ / LA VERGE DEL BALLESTER/ LO VEHI I EL FORESTER / PASSANT DE NIT O DE DIA / CONVERSANT AMB ALEGRIA / DE UN CAS TANT SINGULAR / DIRAN DEIXA'MS DE PARLAR / I RESEM L'AVE MARIA. Restaurat per P. Pont any 1947.
    A la banda oest del pedró hi ha una inscripció força erosionada: Làpida primera.

A Sant Boi de Lluçanès hi ha una ruta que ressegueix els pedrons del municipi: "Descobrim els pedrons". Aquesta ruta, de 8 quilòmetres està senyalitzada amb senyals blancs i verds i dóna a conèixer els 5 pedrons que hi ha a Sant Boi: Pla Ballester, Sant Isidre, l'Àngel de la Guarda, Lourdes de Codines i Sant Baldiri.

SELVA, Pere (1999). Topònims de Sant Boi de Lluçanès. Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès.
    Fulletó: Descobrim els Pedrons. Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès