Castell de Montorroell
Sant Boi de Lluçanès

National Monument Record
    Defensa
    BCIN. Núm. Reg 1841 - MH. Reg. Estatal R-51-5633.
    Sí, CC.AA. 2066
    Jordi Compte i Marta Homs

El castell de Montorroell es troba situat a uns 150 metres al nord-oest de la masia de Montorroell. Es tracta d'una estructura derruïda que conserva diversos trams de murs, alguns dels quals de fins a 2 metres d'alçada, de maçoneria de pedra irregular, petita a mode de lloseta. La majoria dels murs es troben coberts per vegetació i hi ha crescut roures i boixos. Algunes formes de les estances i separacions de l'interior són visibles tot i l'enderroc dels murs i la coberta vegetal.

El Castell de Montorroell anomenat en la documentació com a "statica", "fortitudo" o "castrum" de Montorroell tenia al costat la capella de Sant Amanç de Montorroell, citada a mitjans del segle XIV. El 1297 la fortalesa de Montorroell era pròpia de Beatriu de Conanglell, mare de Pere de Conanglell, i el 1332 en tenia la propietat Galceran de Besora. Ambdós propietaris reconeixien cert vassallatge al senyor del castell de Lluçà. El 1549, Pere Onofre Sala, de Vic, es deia senyor del castell i casa de Montorroell.

AADD (1990). Els castells catalans, Volum IV. Rafael Dalmau Editor. AADD (1995) Gran Enciclopèdia Catalana. Enciclopèdia Catalana, S.A. Inventari del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, maig de 2008.