Pedrera del Samon
Sant Pere de Vilamajor

El Samon (veïnat de Santa Susanna)
    Pel camí que surt des del Samon en direcció a Palestrins, a l'alçada del Sot de la font Fresca.

Diputació de Barcelona
    Virgínia Cepero González

La pedrera del Samon es troba a tocar del marge del camí que surt des del mas homònim i segueix en direcció a Palestrins, a l'alçada del Sot de la font Fresca.
    És una explotació minera, a cel obert, de roques de pissarra. Actualment es troba abandonada.
    Just en el punt que travessa el Sot de la Font Fresca, sobre el nivell del pla, hi ha l'entrada a una antiga mina de plom, anterior a la pedrera, també abandonada. L'activitat extractiva de la pedrera va provocar la destrucció de la major part del traçat de la galeria de la mina, fins als pocs metres que es conserven actualment.
    L'any 2008 la pedrera del Samon, que ja havia estat clausurada anteriorment, va ser objecte d'obres de restauració per part de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. Es van enderrocar i retirat les infraestructures i maquinària pròpies que restaven a l'explotació, es van construir estructures de contenció i es van plantar arbres.

A la pedrera s'extreien blocs de dimensions diverses, en funció de la utilitat final de la pedra i les característiques de la paret de roca.
    El procediment habitual per partir la pedra era el següent: els trencadors marcaven una línia de tall i amb l'acció de barrines hi anaven fent una sèrie de petits forats, a poca distància entre si; hi introduïen un tascó en cadascun i els anaven clavant ordenadament en un mall, aplicant un cop sec i contundent cada vegada, fins que s'iniciava una esquerada i la pedra es trencava de manera neta. Després es transportava amb carros o camions (GARCIA, 2004:73-74).

GARCIA i BURDOY, J.Mª (2004). "Les feines antigues del bosc i la muntanya". Quaderns de Vilamajor, 4. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p.73-74.