Pedrera del Coll de Portella
Monistrol de Calders

  Moianès
  a la serra que s'aixeca al sud-est del nucli de Monistrol de Calders.
  Emplaçament
  en una àrea propera i aproximada entre la capella de Sant Pere Màrtir i la masia del Bosc.
  555

  Coordenades:

  41.75687
  2.00713
  417460
  4623259
  Número de fitxa
  08128 - 72
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  les restes de la pedrera estan mig amagades entre la vegetació que hi ha anat creixent, tot i que les seccions de tall de la roca són visibles.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08127A005001690000EO
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Es tracta d'una pedrera de pedra sorrenca de molt bona qualitat amb diferents frons d'explotació, almenys cinc, tots de poca grandària. L'àrea d'extracció és identificable, podent observar alguns dels dels talls verticals resultat de l'explotació, així com les marques de tasconeres, forats per les barrines o fins i tot algun bloc de pedra escairat. La majoria dels fronts queden situats més en el vessant que obra cap a llevant, tot i que també n'hi ha almenys un, en un extrem d'un petit altiplà.

  La pedrera estava ubicada en una zona que degut a la pròpia orografia del terreny, dificultava les tasques de treball i transport del material.
  L'emplaçament de la pedrera és en una zona que té molt bon domini visual sobre el nucli de Monistrol de Calders i en conjunt, amb bones vistes vers la zona de llevant.

  Es considera que és la pedrera que s'ha explotat de més antic al terme de Monistrol de Calders. D'aquesta explotació consta que en va sortir la pedra per construir l'església parroquial de Sant Feliu de Monistrol de Calders (en la bibliografia no es concreta si la pedra era per la primera església medieval, per les importants obres del segle XVIII o per alguna de les actuacions del segle XIX, com la construcció de la capella fonda). Posteriorment, als anys 40 del segle XX es va tornar a posar en funcionament, sembla que per un període d'uns cinc anys, entre el 1947 i el 1952 per part de Joan Jornet, qui havia estat explotant junt amb el seu germà Pere la propera pedrera de Mussarra; l'empresa de Joan Jornet va esdevenir la que més activitat va tenir al municipi, tenint en explotació diverses pedreres del municipi.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.
  http://www.xerolit.cat/pedreres.html