Pedrera de la Païssa
Monistrol de Calders

    Moianès
    a la zona nord del terme municipal, a la B-124 on hi havia la Colònia Clarassó, prendre el trencall.
    Emplaçament
    a peu del camí que de la B-124 porta cap a la masia de la Païssa i després a la Coma, entre ambdues.
    480

    Coordenades:

    41.77661
    2.01888
    418462
    4625439
    Número de fitxa
    08128 - 69
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Regular
    no és utilitzada com a pedrera; es tracta d'una explotació a cel obert de mides considerables.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08127A001000230000EU
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Antiga pedrera d'extracció de pedra sorrenca, de la qual es pot veure dos grans fronts d'extracció a cel obert, un dels quals amb entorn a uns cinquanta metres de llargada i de força alçada, en conjunt són molt visibles els diferents talls i seccions del terreny natural. L'explotació és clarament visible des del peu de la carretera que va de la masia la Païssa a la Coma però també des d'alguns altres indrets.

    També apareix citada com a pedrera dels Gorgs Blaus i amb el nom d'empresa, la Pedrera d'en Jornet o la Pedrera Jornet que de fet és el nom oficial.
    A les zones d'extracció destaquen la presència de dues grans basses d'aigua que han ocupat alguns dels espais d'explotació.

    L'explotació d'aquesta pedrera s'inicià entorn l'any 1952 i va tenir un període de funcionament d'uns sis anys; consta que hi van treballar una quinzena de persones. L'empresa propietària era Pedreres Jornet. La pedrera va continuar essent explotada com a zona d'extracció de sorres i graves per la construcció.

    -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
    -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.
    http://www.xerolit.cat/pedreres.html