Pedrafita
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 8 camí direcció nord uns 2.500 m

XVII-XX
    Catàleg de masies (núm. 1)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de petites dimensions emplaçada al cim d'un promontori vora el naixement de la riera de Santa Susanna. La casa s'assenta sobre la roca natural que aflora en diferents punts d'aquest turonet. D'aquí el nom de Pedrafita o Perafita. La casa és actualment de planta quadrada, amb un cos davanter adossat, i consta de planta baixa més dos pisos. El nucli originari és força més petit i es trobava a la part posterior de la casa. Sembla que era una petita quadra per a animals que s'anà ampliant cap al sud. L'any 1907 es construí el cos adossat a la façana davantera i ja més recentment els actuals propietaris han engrandit la casa per la part de llevant. Així doncs, la façana principal, encarada a migdia, queda coberta per aquests cossos. A les façanes de oest i nord són visibles els murs originaris, amb un parament de maçoneria i finestres de distribució irregular, emmarcades amb llindes i brancals de pedra.

Llinda en un portal interior de la casa: 1677 (aquesta inscripció és procedent d'una altra casa i la data és retocada).
    La casa és coneguda amb el nom de Pedrafita o Perafita
    Informació oral facilitada per Patrick Mills i Lluís Rojas Jové

El mas Pedrafita o Perafita estava inclòs en un àmbit territorial al voltant de l'església de Santa Susagna que formava una petita quadra jurisdiccional. Aquesta església està documentada des de l'any 966. L'any 1597 la quadra de Santa Susagna estava sota el domini de l'abat de Cardona, i posteriorment aquest domini quedà englobat en el terme del castell de Salo (BENET et al., 1988: 410). No coneixem notícies antigues referides en concret al mas de Perafita, que podria tenir un origen força antic. Almenys des del segle XIX la família propietària eren els Santa Susanna, del mas proper amb aquest mateix nom emplaçat al costat de l'església de Santa Susagna. Posteriorment, probablement a finals del segle XVIII o principis del XIX, aquests propietaris van construir també la Caseta de Santasusanna, molt a prop del mas principal. El mas de Perafita era habitat per masovers.
    Entorn de 1898 Pere Tomasa Casas hi va entrar com a masover. Al cap d'uns anys, però, va passar a fer també de masover al mas de Santa Susanna. A mitjans de segle XX els masovers eren Francesc Vidal i la seva esposa Rita Rojas Carol. Anteriorment també havien estat uns anys de masovers a Santa Susanna. A principis de la dècada de 1970 van marxar a Manresa. L'any 1973 la casa fou adquirida per Patrick Mills i la seva esposa Valerie Mills, d'Austràlia i la Gran Bretanya respectivament, que encara en són els propietaris. En els anys posteriors han fet nombroses obres per rehabilitar la casa, engrandir-la i adequar-ne l'entorn.