Pedra de Pumanyà
Monistrol de Calders

  Moianès
  a la zona nord-est del terme municipal, prop del camí que porta a Pumanyà.
  Emplaçament
  dalt d'un turonet, a uns 100 metres aproximadament al nord de la presa de Pumanyà.
  576

  Coordenades:

  41.77153
  2.02899
  419296
  4624866
  Número de fitxa
  08128 - 51
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Segle
  XIV-XIX?
  Estat de conservació
  Regular
  la pedra es troba erosionada.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08127A002000020000EW
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Es tracta d'un gran bloc de pedra (d'uns tres per dos metres aproximadament) en el que hi ha els rebaixos del que sembla que es correspondria a un trull de vi. Sembla que la pedra pot estar moguda de la seva posició originària, ja que es troba situada amb la base del trull inclinada. La base del trull és formada per un rebaix de forma rectangular pla a la superfície de la roca i amb un forat en uns dels angles, als laterals de la base del trull hi ha diversos rebaixos de formes més o menys rectangulars per tal d'encaixar-hi segurament unes bigues o peces de fusta.

  Les característiques d'aquest trull es documenten en premses d'origen medieval, tot i que també poden ser de cronologies posteriors. Prop de l'indret on hi ha la pedra trobem diverses feixes que havien estat conreades amb vinyes, així com barraques de vinya. Al cim de la mateixa carena vers llevant hi ha el mas de Pumanyà, una antiga masia documentada des d'època medieval.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.