Pedra de Pumanyà
Monistrol de Calders

a la zona nord-est del terme municipal, prop del camí que porta a Pumanyà.
    dalt d'un turonet, a uns 100 metres aproximadament al nord de la presa de Pumanyà.

XIV-XIX?
    la pedra es troba erosionada.
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'un gran bloc de pedra (d'uns tres per dos metres aproximadament) en el que hi ha els rebaixos del que sembla que es correspondria a un trull de vi. Sembla que la pedra pot estar moguda de la seva posició originària, ja que es troba situada amb la base del trull inclinada. La base del trull és formada per un rebaix de forma rectangular pla a la superfície de la roca i amb un forat en uns dels angles, als laterals de la base del trull hi ha diversos rebaixos de formes més o menys rectangulars per tal d'encaixar-hi segurament unes bigues o peces de fusta.

Les característiques d'aquest trull es documenten en premses d'origen medieval, tot i que també poden ser de cronologies posteriors. Prop de l'indret on hi ha la pedra trobem diverses feixes que havien estat conreades amb vinyes, així com barraques de vinya. Al cim de la mateixa carena vers llevant hi ha el mas de Pumanyà, una antiga masia documentada des d'època medieval.