Pedra cantonera de cal Traver
Balsareny

Casa del cal Traver. Plaça de l'Ajuntament, 4

Jordi Piñero Subirana

Carreu de pedra picada que té gravades un conjunt d’inscripcions i dibuixos referits a l’ofici de barber. Està emplaçat a la cantonada de la casa de cal Traver, a la plaça de l’Ajuntament. El carreu forma un angle obtús i ha estat desplaçat de la seva ubicació originària. Hi podem veure els dibuixos d’unes tisores, una navalla d’afaitar i altres formes difícils de precisar. També hi ha inscrita la data 1687 i “22 fabre”. A fi que la inscripció fos més entenedora les marques s’han resseguit amb pintura de color granat.

Els Travé foren un llinatge de cirurgians i barbers que estan documentats a Balsareny des del segle XVII fins al XIX. Un membre d’aquesta família fou Francesc Traver (1720-1804), un jesuïta exclaustrat el 1767 i conegut com el “Pàter dels diagnòstics”. Més tard, la casa fou coneguda amb altres denominacions. Després de la Guerra Civil de 1936 fou la seu del Sindicat Vertical i durant uns anys també ha va ser de Falange a Balsareny (Carreté, 2010: 163). Quan es va reformar la casa aquesta pedra cantonera es va canviar de lloc.

CARRETÉ PARERA, Ramon (2010). Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny. Institut Cartogràfic de Catalunya, Barcelona, p. 163-164.