Graveres de l'Alou
Balsareny

Sector sudest del terme municipal
    Emplaçament
    Eix del Llobregat (C-16), sortida 67 i prendre camí en direcció est uns 300 m; trencall a l'est i seguir uns 200 m.
    320

41.8542
    1.88395
    407360
    4634190
    08018 - 266
    Jaciment paleontològic
    Cenozoic
    Troballa esporàdica en una gravera que es troba en ús
    CCAA 5232
    08018A010000060000DZ
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment paleontològic situat en una gravera on l’any 1992 s’hi va recollir un ullal de mamut que podria tenir una antiguitat d'entre 15.000 i 70.000 anys, ateses les característiques del terreny. Es tracta d’una troballa aïllada, sense cap més resta d’animal. L’ullal, que es troba escapçat per ambdós extrems, té una longitud que no sobrepassa els dos metres.

Es creu que l’animal no va morir en aquest indret, sinó que fou arrossegat per les aigües del riu i les seves restes es van anar disseminant per tot el curs del Llobregat. Es tracta d'un exemplar de "mamuthus", que va viure a l'època del Quaternari recent i que va desaparèixer de la terra fa uns 12.000 anys, però no se’n pot precisar l'espècie exacta.

L’any 1992 amb motiu de la troballa es va portar a terme una intervenció d’urgència que va comptar amb la participació d’Àngel Galobart Lorente, Francesc Porta Torras, Jordi Agustí Ballester i Josep Biosca Munts. L’ullal es va dipositar, en estudi, a la Universitat Politècnica de Manresa, on el personal del Servei de Paleontologia va fer les tasques de restauració i consolidació.

COMELLAS, Jordi. "L'Ajuntament de Balsareny vol que l'ullal de mamut es quedi al poble", Regió 7 (8 maig 19?).

AGUSTÍ, J (1992). Memòria sobre la recuperació d'un fragment de defensa de Elephantidae (gen. et sp. indet.) a la Gravera d'Alou (Balsareny, Bages). Arxiu Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. Núm. Reg. 849.