Pas de la capelleta de la Miraculosa
Olesa de Montserrat

Convent de les monges Paül·les (Carrer Santa Oliva, núm. 34)

Costumari
    XX-XXI
    Jordi Piñero Subirana

Tradició de passar de casa en casa unes capelletes del convent de les monges Paül·les dedicades a la Verge Miraculosa, titular d'aquest orde religiós. Es disposa d'unes 30 capelletes, unes de mida més grossa i altres de més petites, cadascuna de les quals té assignades una quinzena de cases, agrupades entre els diferents barris d'Olesa. Les capelletes, de construcció molt recent, són petits caixons de fusta amb una imatge de la Verge Miraculosa. Van passant per les cases i s'estan un dia o dos a cadascuna. Les famílies solen fer una donació, que va a parar al convent i és destinat a obres socials. Aquesta tradició es fa des de principis del segle XX, quan les monges Paül·les van establir-se a Olesa. Per la diada de la Miraculosa es fa una celebració especial al convent, amb missa i diversos actes als quals hi assisteixen els devots d'aquest culte.

Les monges paül·les es van establir a Olesa l'any 1929, gràcies a una donació de la família Puigjaner destinada a una de les seves filles, Amparo Puigjaner, que va entrar en aquest orde. La primera intenció era orientar-se a les visites domiciliàries de gent necessitada. Amb el temps, aquesta funció de llar d'infants es va anar encaminant cap a una funció més obertament educativa, que incloïa escola per a nens i nenes. La comunitat també ha portat a terme habitualment, i encara ho continua fent, tasques d'ajuda als sectors socials amb necessitats.