Partida de Fosses o Clotes
Teià

  Maresme
  A l'Est de Teià tocant amb Premià de Dalt, entre el Torrent dels Bloc o de Fosses i un turó que hi ha al Nordest, per sobre de l'A-19. Entre una àrea de serveis i Can Noguer.

  Coordenades:

  41.493937040784
  2.3342835745108
  444432
  4593805
  Número de fitxa
  08281 - 74
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Segle
  III aC.
  Any
  ( -200 / 476 )
  Desconegut. La vegetació ha anat tapant el jaciment.
  Protecció
  Inexistent
  Actualment aquesta zona està sota la vigilància de l'Arxiu Històric de Teià i de l'A.E.C.C. de Premià de Mar.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CC.AA. 1161
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  3A08120P24AC32
  Autoria de la fitxa
  Àlvar Sáez Puig

  Lloc d'habitació amb estructures conservades vil·la.

  El jaciment ocupa uns camps entre els termes municipals de Teià i Premià de Dalt, la meitat dels quals pertanyen a terrenys de cultiu i la resta es mantenen erms. S'hi accedeix a partir de la urbanització de Can Berenguer del municipi de Premià de Dalt. Un cop dins de la urbanització, venint per la Ronda del Pirineu, cal agafar el carrer Parc Güell en direcció sud-oest. En aquest carrer, en fer una corba molt tancada, cal entrar per un camí de terra a mà esquerra el qual finalitza a l'àrea del jaciment.

  Com el propi nom indica, des d'antic els pagesos de la zona tenien constància de la presència a l'indret de "fosses" o llocs on s'ensorrava el terreny (clots o clotes) a causa de la presència d'estructures al subsòl.

  Se sap que durant les obres de construcció de l'autopista C-32 els anys 197 i 1968 es destruïren sepultures romanes a l'àrea afectada pel vial.

  Posteriorment, Lluís Galera i membres del Museu Municipal del Masnou efectuaren una intervenció l'any 1970 fruit de la qual es documentà la presència d'estructures d'època romana - un paviment d'opus signinum, dipòsits a diferents nivells i una habitació on es va documentar una pedra utilitzada per a una premsa d'oli - i materials ceràmics diversos; campaniana A i B, terra sigil·lada sudgàl·lica, hispànica, Clara A i D, ceràmica ibèrica, ceràmica de parets fines i àmfora ibèrica i romana.

  D'altra banda dins l'àrea delimitada, concretament entre Cal Sobirà i Cal Perdut de Dalt i pertanyent al terme municipal de Premià de Dalt, també s'han pogut observar materials romans en superfície al llarg del temps.

  La visita a l'indret amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica el 2008 ha permès la localització d'un mur d'època contemporània el·laborat amb materials constructius d'època romana reaprofitats (fragments d'opus signinum), la presència dels quals, juntament amb les dades aportades pels materials documentats, fan pensar en la presència en aquesta zona, d'un assentament d'època romana tipus villae emmarcat dins el segle II aC. i el segle V dC.

   

  Des de Romà República fins a Romà Baix Imperi ( -200 / 476 ). 

  Jaciment conegut pels pagesos des d'antic, com un lloc on hi havia "clotets". 

  http://invarque.cultura.gencat.cat/FitxaGeneral?index=0&consulta=MSUxK2Zvc3NlcyBvIGNsb3RlcyUyKy0xJQ%3D%3D&codi=1161

  COLL MONTEAGUDO, R. (2004). Història arqueològica de Premià

  GALERA, Ll. La intensitat arqueològica d'un triangle llevantí: Alella, Masnou, Teià. Museu. 1949. 

  PREVOSTI, M. (1981). Cronologia i poblament a l'àrea rural d'Iluro

  RIBAS, M. (1976) El Maresme en els primers segles del Cristianisme

  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Ajuntament de Teià. 8 d'octubre de 2015. 

  Àrea de Coneixement i Recerca. Direcció General de Patrimoni Cultural. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.