Parc Natural del Montseny
El Brull

Osona, la Selva i el Vallès Oriental
    Serralada Prelitoral.

Pla Especial, 11/12/08. DOGC número 5308 de 30 de gener de 2009
    Marc Cucurella Pinilla

El Parc Natural del Montseny és situat a la Serralada Prelitoral Catalana, de la qual és el massís més enlairat. Ocupa una extensió de 31063,94 ha distribuïdes entre divuit municipis que pertanyen a tres comarques (Osona, la Selva i el Vallès Oriental). Des del punt de vista orogràfic, el Montseny s'inicia a cotes de menys de 200 m al vessant oriental i s'enfila fins a poc més dels 1700 m. El riu Tordera segmenta la muntanya en tres grans subunitats: a ponent el pla de la Calma i el puig Drau, al nord el cim del Matagalls, i a llevant el pic de les Agudes i el turó de l'Home, cim culminant del massís. El mosaic trencat que configura la diversitat d'ambients dóna una gran riquesa paisatgística i biològica al parc natural.

Els òrgans gestors del parc són l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona.

Any d'aprovació del Pla Especial: 1977 (sector barceloní); 1978 (sector gironí).
    Nou Pla Especial: aprovat definitivament l'11 de desembre de 2008 i publicat en el DOGC número 5308 de 30 de gener de 2009.
    Any de declaració de Parc Natural: 1987.
    Any de declaració Reserva de la Biosfera: 1978. La UNESCO va incloure el Montseny dins la xarxa mundial de reserves de la biosfera del programa MaB (Home i Biosfera).

LÓPEZ, L., CASANELLES, F., MERINO, D. (2010). "Mapa i guia excursionista / Map & hiking guide. Montseny: Parc Natural". Editorial Alpina, S.L., Societat Gestora d'Informació Territorial Geoestel, SA.
    LLOBET, Salvador (1990). "El medi i la vida al Montseny: Estudi geogràfic". Museu de Granollers : Agrupació Excursionista de Granollers.
    LLOBET, T. (2010). "Flora i fauna del Parc Natural del Montseny". Brau Edicions.
    "Xarxa de Parcs Naturals". Diputació de Barcelona: www.diba.cat