Parc de la Font del Ferro
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El parc duu el nom de la Font del Ferro, i està enmig d’una zona verda, amb vegetació diversa i rouredes.
El parc es configura en terrasses amb un seguit d’infraestructures que les comuniquen, com poden ser trams d’escales, o espais de descans amb bancals. Es tracta d’una zona d’esbarjo i trobada social del municipi.
La importància del parc recau sobretot en la Font del Ferro. Queda en un indret mig soterrat, sota una de les terrasses, i dins una fornícula d’arc de mig punt, feta de pedra. L'aigua raja a través d’una aixeta de polsador.
També dita La Roureda.
Història
La troballa d’aigües mineromedicinals entre finals del segle XIX i inicis del XX a Tona, va permetre una revifalla de l’economia, en decadència des de feia anys a causa dels continus períodes de guerres. La construcció de balnearis, on es prenien aigües curatives, va generar una gran activitat social i econòmica, amb noves necessitats, i serveis. Tona es convertí en un apreciat centre balneari i d’estiueig, amb un important creixement urbà al voltant dels centres terapèutics.
Al voltant del balneari Codina, tal com es va produir al barri Roqueta, es va formar un nucli residencial amb hotels, restaurants, torres d’estiueig i zones d’esbarjo a l’aire lliure com el parc de la font del Ferro. Un entorn enjardinat, ideal, on passejava la classe benestant i on s’hi feien les “Fontades”.
Bibliografia
LACUESTA, R.; PANYELLA, V.; PUIGVERT, J. M. (et alii) Mapa d'Arquitectura i Paisatge Urbà Noucentistes. Raquel Lacuesta Contreras - Joaquim M. Puigvert i Solà - Mercè Vidal i Jansà, 2014 - 2020.
LACUESTA, R.; GONZÁLEZ TORAN, X. (2007) Modernisme a l’entorn de Barcelona: arquitectura i paisatge. Librería Montgiber. Diputació de Barcelona.
LLEOPART, Amadeu.(2006) Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.
PADRÓS GÓMEZ, Carles. (2008) Dossier documentació Ruta de l’aigua a Tona (Osona). Ajuntament de Tona, Centre Interpretació del Camp de les Lloses. Pàgina 87.
PLADEVALL, Antoni (1990). Tona. Mil cent anys de Història. Eumo Editorial/Ajuntament de Tona.