Parc de Collserola
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Parc de Collserola
  Emplaçament
  , 4583659

  Coordenades:

  41.39888
  2.07003
  422261
  4583455
  Número de fitxa
  08211 - 193
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  -
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  PARC FORESTAL
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Consorci del Parc de Collserola
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  La serra del Collserola és un parc natural de 8000 ha situat en una de les zones urbanes de major densitat de Catalunya i a tocar del pla de Barcelona, el Baix Llobregat i el Vallès. Presenta diferències de relleu, cosa que afavoreix l'existència de paisatges ben diversos formats tant per boscos d'alzines, roures i pins com per diferents tipus de vegetació baixa. Aquesta diversitat afavoreix que la seva fauna aculli quasi totes les espècies animals pròpies del bosc mediterrani.

  La climatologia del parc es caracteritza pels estius eixuts i calorosos i els hiverns més aviat temperats i secs, i les pluges són irregulars, encara que es concentren sobretot a la primavera i a la tardor.

  En referència a l'ocupació del medi, hi destaquen els llegats dels poblats ibèrics de la Penya del Moro i ca n'Oliver, per exemple, i el conjunt d'esglésies, ermites, masies i castells medievals que es presenten distribuïts per la serra. Cal destacar la quantitat de llegendes que envolten el parc recollides, moltes d'elles, al Costumari de Joan Amades.

  L'any 1987 es va aprovar el Pla Especial d'Ordenació i de Protecció del medi Natural per tal de preservar aquest espai conservant els seus recursos naturals i corresponent a la demanda de lleure i aprenentatge dels ciutadans.

  L'any 1987 es va aprovar el Pla Especial d'Ordenació i de Protecció del medi Natural per tal de preservar aquest espai conservant els seus recursos naturals i corresponent a la demanda de lleure i aprenentatge dels ciutadans.

  El parc de Collserola està situat entre els rius Llobregat i Besòs i la depressió del Vallès i el pla de Barcelona. Té una superfície de 7.500 hectàrees que es distribueixen entre els termes municipals de nou poblacions, entre elles Sant Feliu de Llobregat. El seu punt més alt és el Tibidabo, amb 512 metres.

  S'han trobat restes arqueològiques del paleolític inferior en alguns punts de la serra, i això significa que la seva antiguitat és de més de 100.000 anys. L'origen del seu mot, per altra banda, sembla que prové de l'època medieval.

  - CABÚS, Albert; CALDÉS, Lina; MARTÍN, Pilar; MORALES, M. Luz; TORRES, Cèlia. Patrimoni del Baix Llobregat. Sant Feliu de Llobregat: Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, 1994. P. 74-78.
  - FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985. 551 p.
  - SODUPE I ROURE, Miquel (dir.). Parc de Collserola. Pla especial d'ordenació i de protecció del medi natural. Realitzacions 1983-1989. Barcelona: Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (Mancomunitat de municipis) i Patronat Metropolità del Parc de Collserola. 1990. 163 p.
  - Llibre Guia Parc de Collserola. Barcelona: Patronat Metropolità del Parc de Collserola, 1995. 251 p.
  - Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Sant Feliu de Llobregat. Àrees naturals.
  - "Collserola. El secret més ben guardat". Descobrir Catalunya. Núm. 41. (Barcelona, març 2001. P. 56-103.