Panys de muralla
Moià

Casc Urbà - c. Palau s/n , c. Francesc Viñas núm. 9

Dolent
    Els pocs fragments que en queden estan en males condicions ja que han estat desmuntats i muntats sense criteri en el passat. Tenen afegits moderns.
    Estructural
    Diferents propietaris
    Cristina Casinos

Restes de muralla que hi ha entorn al que va ser el centre medieval murallat de la vila . Al carrer de Palau encara hi ha fragments que ens mostren blocs de pedra originals del s. XVII i en algun edifici es pot observar l'antic pas de ronda de la muralla. Aquests fragments que resten formen part dels murs que a principi del s. XVII es van construir per allargar la zona que havia estat pas de ronda medieval i convertir-la en jardins o horts gràcies a un permís municipal que ho permetia.
    Actualment hi ha edificis que encara gaudeixen d'aquesta zona enjardinada com ara la casa natal d'en Rafael Casanova, l'actual Museu Municipal que a més conserva part del mur de la muralla medieval així com l'antiga casa dels Ruaix, propietat dels Crivillés al carrer de Sant Antoni.

Les UTM que consten a la fitxa són les que pertanyen als fragments que es troben al carrer de Palau.

A l'any 1366 es construeix la muralla de la vila. Segons Mn. Isidre Dalmau la muralla era de pedra bastant regular, alta, forta i coronada per merlets. Estava formada per: la muralla que envoltava les cases deixant un pas entre la façana posterior i el mur, el fossat o vall i la contramuralla amb esperons i contraforts que lligaven la muralla i la contramuralla. Es van traçar els portals d'en Riquer (Cambril), Portal Major o de Barcelona, el Portal d'en Vila al capdamunt de la vila, el de Can Batlles (entre carreró i carrer del Vall) i s'alcen les torres damunt el portal de Barcelona i damunt la Font Vella. Moià comptava aleshores amb quatre carrers envoltats per la muralla, el carrer del Forn, el carrer de les joies (carrer de la bosseria), el carrer de Sant Antoni (carrer de la rectoria) i el carrer Jussà.
    La muralla medieval data del s. XV i compta amb aquest carrers abans esmentats però al s. XVI, Moià creix i la muralla es queda petita donant lloc a l'aparició dels ravals. El primer, el raval de dalt, es comença a formar a mitjans s. XVI (1560-1570). Després neix el raval de baix, que arriba fins a la porta de Barcelona (una de les portes de la muralla de la que no en queda cap testimoni). De finals del s. XVII al s. XVIII apareixen els últims ravals, el raval de la Cendra, el raval de la Tosca, el de Sta. Magdalena i el del carrer de Palau.
    A principis de s. XVII es dona el permís per fer del camí de ronda, un hort i per això trobem jardins en diferents edificis com ara la part de darrera de can Casanova.

AD (1991) La Tosca. Moià d'ahir a avui. Records històrics duns quants moianesos. Ed. La Tosca. Moià.
    Tarter i Fonts, R (2005); " 1000 anys de Història de Moià ". Curs de Formació de Monitors. Patronat de Museus de Moià. Gener-Març .