Panets de Santa Maria
Cervelló
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Panets rituals que s'elaboren amb farina blanca de blat, llevat, sal i aigua. Antigament es feien amb massa mare i avui es fa servir bàsicament llevat químic de forner. Són de forma cilíndrica i tenen les dimensions d'una mà.
Es reparteixen a la gent a canvi d'una petita almoina.
Tenen un valor apotropaic, ja que les famílies conservaven (i encara algunes conserven) durant tot l’any un d'aquests panets a casa dins d'un calaix, per tal de protegir-se dels llamps i les tempestes. (Informació oral de Montserrat Roig Mestre: entrevista: 03-03-2024).
A diverses celebracions religiós-festives de Cervelló s'havien fet altres varietats de preparacions rituals a partir de cereals, com ara els tortells de l'aplec del Remei, els tortells de Sant Antoni (encara es fan), o els de Sant Esteve.
Història
No se sap el moment en el qual es va iniciar aquesta tradició, de ben segur documentada a partir de la celebració del 1922. Amb algunes variacions, té lloc amb motiu de la celebració de l'aplec el tercer diumenge de setembre. En aquest aplec, a més de la missa i altres activitats, es produeix aquest lliurament dels panets beneïts.(Grup de Recerca, 2022:22).
Actualment, la festa de l'aplec, pel fet de ser coincident amb la celebració de la Mercè, es fa el diumenge abans del dia 19 de setembre (Informació oral de Montserrat Roig Mestre: entrevista: 03-03-2024).
La venda de panets de Santa Maria es fa darrera la seva benedicció, abans de començar la missa. Aquests panets darrerament, es fan arribar també a les residències d'avis.
Bibliografia
GRUP DE RECERCA CERVELLÓ (2022) Cervelló desaparegut. El Papiol.: Efadós. Col·lecció: Baix Llobregat.
ROIG MESTRE, María Montserrat (2010) I Centenari de la Benedicció de l’església nova de Sant Esteve de Cervelló (1908-2008). Barcelona: Gràfiques Llopart.


