Pallissa del Vidrier
Calonge de Segarra

    Anoia
    Mirambell
    Emplaçament
    S'hi pot arribar per un cami a l'est de Mirambell, o per Calaf ( direcció Sant Sebastià).
    690

    Coordenades:

    41.72593
    1.49646
    374946
    4620439
    Número de fitxa
    08036 - 66
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX/XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Les cobertes no es conserven i l'interior es troba ple de vegetació.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08036A006000900000GD
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

    Conjunt format per un edifici en ruïnes, l'era i diverses parets de pedra seca. L'edifici de planta quadrada, té els murs fets amb petits carreus irregulars de pedra, disposats horitzontalment. La coberta tenia la coberta a dues vessants, però inclinades cap al centre de l'edifici. Adjunt a la façana sud, hi trobem un petit cos. També a la façana sud, hi neixen unes escales amb uns 10 graons de pedra ben treballada que porten a un espai ampli on hi havia l'era. En aquesta espai s'hi poden observar unes parets de pedra seca amb unes obertures amb llinda de pedra que s'utilitzaven per guardar les eines. Cal destacar que aquesta era es troba en un nivell més elevat en el terreny, i per tal d'estabilitzar-lo es van construir uns grans marges de pedra seca, tal i com es pot observar en el nivell inferior.

    La pallissa és un tipus de construcció lligada completament a l'ús agrícola dels conreus de cereals típics de les terres de secà com ho són les de la Segarra o Alta Segarra. En la majoria de pobles d'aquesta comarca històrica hi ha pallisses, alguns cops amb concentracions en un indret determinat que acaba anomenant-se “les Pallisses” o “les Eres” per la relació tan estreta d'unes amb les altres. Els lloc on es troben agrupades vàries pallisses solen ser indrets alts( com seria el cas d'aquesta a 700 metres d'alçada), al voltant dels pobles i ventejats per facilitar la tasca de ventar a les eres.
    Aquesta edificació era destinada a emmagatzemar la palla del blat, ordi o altres cereals que desprès havia de servir per alimentar el bestiar domèstic durant tot l'any.

    MARTÍNEZ, M. (2010). Arquitectura rural. Un patrimoni cultural oblidat. (l'exemple de la Conca de Barberà)Valls: Edicions Cossetània.