Pallissa de Novelliques
Perafita

Sector nord-oest del terme municipal
    A 850 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 2'350.

Jordi Compte i Marta Homs

La pallissa de Novelliques està situada pocs metres al sud de la masia que li dóna nom, al límit d'una esplanada que s'estén davant la façana principal de la masia, en un coll entre els serrats de Novellliques i de la Rovireta.
    Es tracta d'un edifici de dos nivells bastit amb murs de maçoneria de pedra amb poc morter i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal es troba orientada a l'oest, donant accés a l'esplanada que s'estén davant la masia. Conté, tant al nivell inferior com al superior dos grans portals d'arc rebaixat emmarcats amb maó.
    La façana nord conté únicament una porta d'arc rebaixat emmarcada amb maó ubicada al nivell superior, a la que s'accedeix a través d'unes escales exteriors bastides amb maçoneria de pedra i amb un monòlit de pedra treballada per a cada graó.
    La façana oest conté, tant al nivell inferior com al superior, tres finestres d'arc rebaixat emmarcades amb maó.
    La façana sud conté al nivell inferior una porta i una finestra d'arc rebaixat emmarcades amb maó, quedant el nivell superior totalment obert, amb un pilar central de maó i un tancament fet amb planxes de fusta actualment molt malmès.