Pallissa de Barons
Capolat

Berguedà
    Situada al costat de Barons, a l'antiga parròquia de Sant Andreu de Farners, a la banda oriental de l'actual municipi de Capolat.
    Al costat esquerre de la Carretera que s'agafa al km 17 de la BV-4241

42.079182437222
    1.7843017887146
    399443
    4659283
    08045 - 237
    000505500CG95H0001KS
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Edifici situat al sud-est de la casa de Barons. És una gran pallissa amb corts adossades al costat est. La pallissa és estructura de grans dimensions amb planta rectangular i tres nivells. La teulada és a dos vessants amb el carener centrat en l'edifici original i orientat de nord a sud. Els murs són de pedra sorrenca i estan units amb fang. La planta baixa, destinada originalment al bestiar, presenta tres grans arcs amb dovelles curtes a la façana sud. El segon nivell era la pallissa com a tal i té un arc al centre de la façana sud, emmarcat per maó massís a plec de llibre sobre muntants del mateix material. El tercer nivell mostra una gran obertura amb un pilar central que fa de suport de la carenera. Aquest tercer nivell sembla part d'una reforma en la qual s'alçà l'edifici. Al costat est de la pallissa s'hi va fer una ampliació al segle XX amb dos nivells: el primer per les corts i un segon com a magatzem. La paret est d'aquesta estructura és de maó i mostra tres coms per alimentar els porcs.

Constructivament, la pallissa sembla ser del segle XVIII, en canvi, les corts que es troben al costat est serien un afegit del segle XX.