Palau Prioral
Monistrol de Montserrat

XIV
    La part gòtica ha estat desfigurada per modificacions posteriors.
    AMBIT REHABILITACION SL C/Ermengarda, 29 2n 1a. 08014 - BARCELONA
    Helena Garcia Navarro

El Palau Prioral és un dels edificis del gòtic civil català més remarcables. De planta irregular, hi destaca el seu claustre, al qual s'accedeix per un portal adovellat situat al carrer del Pont, amb un pati, una escala -que dóna accés a l'habitatge- i una galeria d'arcs apuntats, que recorden els de la Generalitat de Catalunya. A cada capitell de la galeria del primer pis hi ha l'escut d'un prior diferent.
    L'altra part remarcable del Palau Prioral de Monistrol és el que ara correspon a la finca de cal Pla.
    En les façanes que es conserven de l'antic edifici hi ha vestigis de l'època en què fou edificat.

Actualment la finca es divideix en diverses propietats (Cal Pla i la Fonda Llobregat formen part del mateix edifici), i ha estat desfigurat per les diferents modificacions, tot i que conserva parts d'arquitectura gòtica.

El palau prioral va ser edificat al voltant de 1340, per Ramon de Vilaregut, prior del monestir de Santa Maria de Montserrat, com a residència del prior a la vila que començava a aparèixer al peu del monestir. Durant un temps l'edifici es va conèixer com la Sala, i va ser el lloc on va morir el seu principal promotor, Ramon de Vilaregut
    L'edifici va quedar desfigurat en el decurs del temps, i ha anat variant els seus usos, fins a convertir-se en hostal i oficina bancària.

AAVV (2003). "Guia del Bages. Els municipis i el seu patrimoni històric, artístic i natural." Manresa: Centre d'Estudis del Bages. Col·lecció Guies, núm. 4
    Ballús, Glòria (2000). "Els municipis del Bages". Manresa: Centre d'Estudis del Bages
    Ginesta i Batllori, Salvador (1987). "La comarca del Bages". Monistrol de Montserrat: Publicacions de l'Abadia de Montserrat
    Giralt-Rogent (1978). "Fitxa de l'inventari de patrimoni cultural europeu". Barcelona: Col·legi d'Arquitectes.
    Redó, Salvador (1994). "El Bages". Barcelona: Dissenys culturals. Col·lecció "Les comarques de Catalunya", núm. 24
    Gran Geografia comarcal de Catalunya.
    Redó, Salvador (1988). "Història de les comarques de Catalunya. El Bages". Manresa: ed. Parcir.
    Serra, Rosa (1985). "Fitxa de l'inventari de patrimoni arquitectònic". Barcelona: Generalitat de Catalunya.
    Solsona, E; Julià, M. (1991). "Fitxa de l'inventari de patrimoni arquitectònic". Barcelona: Generalitat de Catalunya