Palanca de Reixac
Gurb

A 1300 metres per pista asfaltada i camí ruralde la carretera B-522, punt quilomètric 2'900

Únicament es conserven els pilars de pedra.
    Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    Jordi Compte

La palanca de Reixac està situada sobre el riu Gurri, uns metres al nord-est de les Casetes de Reixac i al nord de la carretera C-25
    La palanca es troba bastida sobre una plataforma rocosa per on creua el riu Gurri i consta de tres punts on es subjectaven taulons de fusta. A l'extrem oest, els taulons es col·locaven en un encaix a la roca, i al centre i a l'extrem est hi ha dos pilars de maçoneria de pedra i poca alçada que permetien que els taulons quedessin per sobre el nivell de l'aigua. El pilar central va ser reformat per última vegada al voltant dels anys 60.

Les palanques era un dels sistemes que s'utilitzaven antigament per creuar el riu. Com en el cas de les passeres, fetes amb pedres, els taulons de les palanques només permetien el pas a peu.