Ossera de Bernat de Fonollar

Església parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Passeig del Baluard s/n, Sitges 08870

XIV
    Bisbat de Barcelona, C/. Del Bisbe nº5, 08002 Barcelona.
    Laia Massansalvador Soler

Ossera d'estil gòtic datada del segle XIV amb una tapa a dues vessants. Es troba sota el cor, al costat del retaule de les Ànimes. En la cara de la ossera que mira a l'església hi ha esculpit l'escut dels Fonollar, present també al frontal. Sobre la vessant es troba l'estàtua jacent de Bernat de Fonollar, amb un vestit de cota de malla, amb un punyal i una espasa que pengen del cinturó que cenyeix el vestit. Les mans es tanquen amb actitud de pregar i el cap resta tapat per un capmall. L'ossera es recolza sobre dos permòdols de pedra.

Bernat de Fonollar es feu construir la tomba i morí l'any 1326, el dia 25 d'octubre. En l'ossari s'hi pot llegir: " Hic jacet honorabilis: Bernat de Fonollario qui instituït et dotavit duas capellanias perpetuas in presente ecclesia et ospitale pauperubus...; in quo saabilivit... altare quod perpetuo dotavit; qui et emit castrum de Cigiis et de Campasens; qui fuit procuratur generalus in Cataluniae pro domino rege; XX annis et ultra: oblit anno Domini MCCC".

COLL, I. (1982) Inventari de Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11916 GRAN GEOGRAFIA COMARCAL DE CATALUNYA. (1982:284). Vol. 5. LLOPIS I BOFILL, J. (1ª ed. 1891). "Assaig històric sobre la vila de Sitges". Grup d'Estudis Sitgetans, Sitges.