Ofici de pastor
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Castellbell i el Vilar
  211

  Coordenades:

  41.64903
  1.8258
  402222
  4611476
  Número de fitxa
  08053 - 614
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tècnica artesanal
  Contemporani
  Segle
  XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Pública
  08052A00100076
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  L'Albert i la Sandra són dos joves pastors de Monistrol que treballen en el que més els agrada a Castellbell i el Vilar, associats al Ciscu de Ferreroles. Fa dos anys que han començat en una aventura plena de traves burocràtiques que encara no els ha donat cap benefici; ofici sí, però per vocació. Ha tingut ajuda de la gent de camp, que abans tothom tenia bestiar, i l'experiència és un grau. També s'ajunten amb altres pastors de Collbató, a l'hora de vacunar, ja que a vegades calen quatre persones per vacunar una cabra. La principal ajuda, de moment, és la familia, sinó no haurien pogut continuar. Encara no poden aprofitar la llet per fer formatges i aprofiten la llet i la carn dels mascles. Però no serveix ni per cobrir despeses. En el seu ramat es barregen la raça murciana amb la cabra blanca de Rasquera, també van acompanyats de dos marrans i una vaca.
  El matí les porten a pasturar al bosc i a la tarda prop del riu, però no massa perquè és massa humit i no els convé. Quan més varietat de plantes, més proteïnes i més bona és la llet. A l'estiu faran una mini transhumància fins la Bauma, on estaran tot l'estiu, i qui sap si més endavant..

  L'Albert, va començar amb un hort i una cabra i va veure que aquella era la vida que volia portar. Des de fa dos anys amb la seva parella, la Sandra, van decidir tirar endavant aquest projecte, ajudats per la familia. Esperen en un futur no molt llunyà poder tenir tots els permisos necessaris per fer formatges amb llet de les seves cabres.