Obelisc commemoratiu Sant Quirze Safaja

Camí a Can Barnils
Camí a Can Barnils davant Serratacó.

Falta la creu de ferro
Núria Cabañas

Obelisc commemoratiu de pedra de secció quadrada i acabat en punta on antigament hi havia una creu de ferro. En dues de les cares es conserven les inscripcions: En la cara de migjorn és llegeix: "LO AN 1809 ACVI DEGOLLAREN LOS GAVAITS". A la cara de llevant hi ha inscrit: "MORT DOMINGO BERNILS PREI BENEFAT ENCOMANEV LO ADEV"

Mn. Domènec Barnils, capella de Bernils, que va ser degollat pels francesos l'any 1809 prop la bassa de Serratacó. Possiblement, en aquest mateix indret o bé molt a prop hi degollessin també a Andreu Sarrà Masover, masover del mas Serracarbassa, ja que consta que fou degollat pels francesos el 27 d'abril de 1809, mateixa data que Mn. Domènec Barnils.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Quirze Safaja Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja. ROMA, F (2013): Patrimoni existencial de Sant Quirze Safaja. Patrimoni existencial, 6. Publicat per BUBOK PUBLISHING, S.L. Madrid.