Nucli de Maians
Castellfollit del Boix

Maians

s. XIX-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El nucli de Maians es troba situat a 524 m d’altitud, al peu del coll de Gosem, al sud del nucli de Castellfollit del Boix. L’antic nucli de Maians es va traslladar a causa de la fil·loxera, ja que el terreny és molt aturonat i poc apta per les noves empreses dedicades a la vinya. Actualment, el nucli està format per l’església de Sant Andreu i el cementiri, situats a la plaça de l’Era i per la rectoria i un conjunt d’habitatges vertebrats per dos carrers, el carrer de Sant Andreu i el carrer de l’Església. Dels edificis en destaca el Centre Agrícola Recreatiu, creat l’any 1934.

Maians, situat al coll de Gosem, fou agregat l’any 1836 al terme de Castellfollit del Boix, fins aleshores havia estat un municipi independent. L’actual nucli de Maians es va formar a tocar de la carretera junt a l’hostal de Cal Paradet i a la nova església de Sant Andreu, datada al segle XIX. L’antic nucli de Maians, ubicat a l’est de l’actual, s’originarà a redós del castell de Maians, citat ja l’any 967, i de l’església parroquial de Sant Andreu. El castell fou construït per un vicari comtal anomenat Sala, fundador de Sant Benet del Bages, el qual l’any 967 li va fer la donació del castell. L’any 1593 el monestir va unir-se a Montserrat fet que va provocar que el castell de Maians passes a dependre’n d’ell, el qual va restar sota el seu domini fins al segle XIX, moment en que s’extingeixen les senyories jurisdiccionals. L’antiga església parroquial de Sant Andreu també va ser cedida al monestir juntament amb el castell. Degut al despoblament del terme, l’any 1685 l’església de Sant Andreu va passar a ser sufragània de l’església de Sant Pere de Castellfollit del Boix; funció que va recuperar la nova església de Sant Andreu erigida a l’actual nucli de Maians.

AAVV. (1982): Gran Geografia Comarcal de Catalunya. El Bages, El Berguedà, El Solsonès. Vol 2. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

GINESTA, S. (1987): La comarca del Bages. Cavall Bernat, 14. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.

MARTÍN, R.  (1987): Castellfollit del Boix a Història del Bages I. Edicions Selectes. Manresa.