Castell de Grevalosa
Castellfollit del Boix

Desaparegut
    Camí de Castellfollit a Santa Cecília de Grevalosa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

No queden restes visibles del castell

Es desconeix la situació exacta del castell. Hi ha qui el situa prop de l’església de Santa Cecília de Grevalosa on actualment hi ha les ruïnes del mas Revell.

El castell de Grevalosa es troba situat a ponent de l’actual terme de Castellfollit del Boix. El primer esment relacionat amb el topònim de Grevalosa data de l’any 955 i el castell apareix documentat per primera vegada l’any 990. L’any 1063 apareix documentat en el Liber Feudorum Maior quan Bernat Otger de Castellet vengué el castell al comte Ramon Berenguer I. Segons sembla, Bernat no era l’únic propietari del castell, ja que l’any 1066 els comtes apareixen comprant el mateix castell a Gaufred o Jofre de Castellet junt amb la quadra de Formigosa. Al segle XIII es documenta a Manresa una família amb el cognom de Grevalosa però no com a senyors del castell. L’any 1319 apareix com a senyor del castell Ramon de Malla, qui deixa ordenat en el seu testament que dit castell sigui venut alguna institució religiosa, essent l’Almoina de la Seu de Barcelona qui l’adquirí i l’any 1394 en va comprar-ne la jurisdicció al rei Joan I.

AAVV. (1981): Catalunya romànica. El Bages. Vol. XI. Pòrtic. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

CATALÀ, P. (1990): Els Castells Catalans. Vol V. Rafael Dalmau Editor. Barcelona

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

MARTÍN, R.  (1987): Castellfollit del Boix a Història del Bages I. Edicions Selectes. Manresa.