Nucli de Fillol
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Fillol.
  Emplaçament
  A l'oest de Sant Martí de Tous
  704

  Coordenades:

  41.54828
  1.46914
  372323
  4600756
  Número de fitxa
  08226 - 40
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XI-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Hi ha moltes masies enderrocades
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  El nucli de Fillol es troba situat a ponent del terme de Sant Martí de Tous a 710 m d'altitud a ponent de Sant Martí de Tous. Va néixer presidit pel castell de Fillol i fou municipi independent des de l'any 1576 fins a mitjan segle XIX. El nucli està format per l'església de Sant Cristòfol del Fillol, la rectoria i un conjunt aproximat de deu cases, a dia d'avui només dues estan en bon estat i són habitades i diverses masies disperses. Malgrat que la majoria de les cases s'han perdut, encara són visibles les traces dels antics carrers esglaonats. Actualment una de les cases més significatives del nucli és el Mas de Fillol, amb una antiguitat de 800 anys.

  També conegut amb el nom de Nucli de Fiol

  El nucli de Fillol es troba situat a ponent del terme de Sant Martí de Tous, a la carretera de Sant Martí de Tous a Bellprat. Estava format per algunes cases o masies i centrat per l'antiga església parroquial del Fillol documentada ja al segle XI. Al nucli estava situat al costat del castell de Fillol documentat per primera vegada l'any 1162 en el testament d'un Pere Bernet que el llegà a la seva filla Ermessenda. L'any 1166 novament apareix a les donacions de propietats que fa Pere de Queralt, abans d'ingressar com a monjo de Poblet, al monestir de Poblet i a la seva família. Entre les possessions deixa el castell a la seva germana Ponça. Al segle XIV formava part del comtat de Cardona. L'any 1576 van concedir al poble el dret de formar municipi independent i que perdurà fins a mitjan segle XIX, quan es va agregar al terme de Sant Martí de Tous. L'actual església de Sant Cristòfol data del segle XVIII que substitueix l'antiga església romànica.

  AAVV. (1981): Catalunya Romànica. El Penedès- L'Anoia. Vol. XIX. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.
  VIDAL, E. (2012): El Sol d'un home sol. L'obra del Camil dels Diaris. Edicions dels Amics de Tous. Sant Martí de Tous.
  AAVV. (1994): Arquitectura religiosa románica de la comarca de l'Anoia. Unió Excursionista de Catalunya.
  AAVV. (1992): Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Anoia. Barcelona. Enciclopèdia Catalana.