Nucli de Fillol
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Fillol.
    Emplaçament
    A l'oest de Sant Martí de Tous
    704

    Coordenades:

    41.54828
    1.46914
    372323
    4600756
    Número de fitxa
    08226 - 40
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XI-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Hi ha moltes masies enderrocades
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    El nucli de Fillol es troba situat a ponent del terme de Sant Martí de Tous a 710 m d'altitud a ponent de Sant Martí de Tous. Va néixer presidit pel castell de Fillol i fou municipi independent des de l'any 1576 fins a mitjan segle XIX. El nucli està format per l'església de Sant Cristòfol del Fillol, la rectoria i un conjunt aproximat de deu cases, a dia d'avui només dues estan en bon estat i són habitades i diverses masies disperses. Malgrat que la majoria de les cases s'han perdut, encara són visibles les traces dels antics carrers esglaonats. Actualment una de les cases més significatives del nucli és el Mas de Fillol, amb una antiguitat de 800 anys.

    També conegut amb el nom de Nucli de Fiol

    El nucli de Fillol es troba situat a ponent del terme de Sant Martí de Tous, a la carretera de Sant Martí de Tous a Bellprat. Estava format per algunes cases o masies i centrat per l'antiga església parroquial del Fillol documentada ja al segle XI. Al nucli estava situat al costat del castell de Fillol documentat per primera vegada l'any 1162 en el testament d'un Pere Bernet que el llegà a la seva filla Ermessenda. L'any 1166 novament apareix a les donacions de propietats que fa Pere de Queralt, abans d'ingressar com a monjo de Poblet, al monestir de Poblet i a la seva família. Entre les possessions deixa el castell a la seva germana Ponça. Al segle XIV formava part del comtat de Cardona. L'any 1576 van concedir al poble el dret de formar municipi independent i que perdurà fins a mitjan segle XIX, quan es va agregar al terme de Sant Martí de Tous. L'actual església de Sant Cristòfol data del segle XVIII que substitueix l'antiga església romànica.

    AAVV. (1981): Catalunya Romànica. El Penedès- L'Anoia. Vol. XIX. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.
    VIDAL, E. (2012): El Sol d'un home sol. L'obra del Camil dels Diaris. Edicions dels Amics de Tous. Sant Martí de Tous.
    AAVV. (1994): Arquitectura religiosa románica de la comarca de l'Anoia. Unió Excursionista de Catalunya.
    AAVV. (1992): Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Anoia. Barcelona. Enciclopèdia Catalana.