Carrer de les Voltes
Sant Martí de Tous

Carrer de les Voltes. Nucli urbà.

XIV-XX
    BCIL . Llei 9/1993 del patrimoni cultural català
    Núria Cabañas

El carrer de les voltes es troba situat al centre del nucli antic de Sant Martí de Tous i correspon a un dels carrers més emblemàtics del municipi. El carrer distribueix el pas des la Plaça Manuel Girona cap al castell i l'església parroquial fins l'actual carrer de l'església. El carrer consta de dos trams cadascun d'ells de dos arcs de mig punt adovellats i coberts per edificacions posteriors, convertint-los en passos coberts. L'arc situat a la cruïlla amb el carrer Major donava entrada a la zona del poble i era conegut com "el portalet". Sota aquest primer pas cobert hi destaca la finca de Cal Codina que conserva la llinda de fusta de la porta d'accés amb l'any inscrit de 1733.

A la primera volta situada a tocar de la Plaça Manuel Girona hi havia la presó del poble, de dimensions reduïdes amb un sol accés i una finestra amb barrots. Segons fons orals, a l'altra banda de la paret també hi havia un clau on lligaven els condemnats i castigats a vista de tothom, "a vergonya pública". A finals del segle XX a causa d'un reforma en l'edifici la presó va desaparèixer.

Catàleg de béns protegits per al POUM de de Sant Martí de Tous. Ajuntament de Sant Martí de Tous. Febrer de 2012.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.