Carrer de les Voltes
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Carrer de les Voltes. Nucli urbà.
  449

  Coordenades:

  41.55985
  1.52391
  376913
  4601961
  Número de fitxa
  08226 - 39
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIV-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL . Llei 9/1993 del patrimoni cultural català
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 6180
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  El carrer de les voltes es troba situat al centre del nucli antic de Sant Martí de Tous i correspon a un dels carrers més emblemàtics del municipi. El carrer distribueix el pas des la Plaça Manuel Girona cap al castell i l'església parroquial fins l'actual carrer de l'església. El carrer consta de dos trams cadascun d'ells de dos arcs de mig punt adovellats i coberts per edificacions posteriors, convertint-los en passos coberts. L'arc situat a la cruïlla amb el carrer Major donava entrada a la zona del poble i era conegut com "el portalet". Sota aquest primer pas cobert hi destaca la finca de Cal Codina que conserva la llinda de fusta de la porta d'accés amb l'any inscrit de 1733.

  A la primera volta situada a tocar de la Plaça Manuel Girona hi havia la presó del poble, de dimensions reduïdes amb un sol accés i una finestra amb barrots. Segons fons orals, a l'altra banda de la paret també hi havia un clau on lligaven els condemnats i castigats a vista de tothom, "a vergonya pública". A finals del segle XX a causa d'un reforma en l'edifici la presó va desaparèixer.

  Catàleg de béns protegits per al POUM de de Sant Martí de Tous. Ajuntament de Sant Martí de Tous. Febrer de 2012.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.