Novelliques
Tavertet

Novelles
    Per la pista forestal de Tavertet a Cantonigròs.

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular que consta de planta baixa i dues plantes pis. La coberta és de teula àrab, a dues vessants i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a llevant. El carener està desplaçat cap a la façana nord. Parts dels ràfecs són de llosa amb teules sobreposades.

Es troba adossada parcialment al pendent del terreny per la façana est.

La façana principal forma part d'un cos amb una planta menys que la resta de la casa; la teulada també es troba més baixa. En un angle d'aquest cos, s'hi adossat un forn. Les obertures són rectangulars, de pedra treballada. A la façana sud, als baixos, hi ha unes arcades de pedra basta.

La llinda del portal presenta la següent inscripció: "Novelles de Mont 1773" i en un carreu de l'angle del forn consta: "Josep Novelles de Munt 1774".

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de les NNSS 2003.

Es troba registrada en el fogatge del castell i terme de Tavertet de l’any 1553.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p.67.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2010) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Tavertet).

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra (2ª edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 345.