Novelles
Tavertet

Novelles
    Per la pista forestal de Tavertet a Cantonigros.

XVII-XVIIII
    Virgínia Cepero González

Masia de grans dimensions, de planta en forma de L, que consta de planta baixa, primer pis i golfes; la façana oest consta també d'uns baixos. La coberta és de teula àrab, a dues vessants i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a llevant. Està adossada parcialment al pendent del terreny per llevant.

La façana oest presenta un annex a la planta i un porxo, a nivell de planta baixa i primer pis. La façana principal mostra un eix de composició simètric, respecte al portal central d'entrada. Les obertures són de pedra treballada, així com els escaires.

La masoveria és un petit edifici, adossat parcialment al pendent del terreny per la façana nord, on presenta un petit annex. És de planta rectangular i consta de planta baixa, primer pis i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia. Les façanes nord i oest són gairebé cegues. Les finestres i els escaires són de pedra treballada.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de les NNSS 2003.

Es troba registrada en els fogatges del castell i terme de Tavertet de l’any 1553. Havia estat un casal noble, amb tres masoveries i una cambreria interior.

Els propietaris del mas eren fautors de Serrallonga i de la seva quadrilla.

La masoveria sembla ser que era la primera casa de pagès de Novelles, després masoveria i, més tard, l'habitatge del pastor.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p.66-67.