Nòria 1 de Santa Maria dels Horts
Vilafranca del Penedès

Entre la Riera de Vallmoll i la de Sta. Maria dels Horts, davant la capella de Sta. Mª dels Horts
    Emplaçament
    Pel camí del Melió, després de passar l'AP-7 per damunt, el primer camí a la dreta (cal girar 180º).

41.34239
    1.72145
    393029
    4577555
    08305 - 372
    li manquen elements fonamentals.
    Pedro Albalejo, S.L
    Jordi Montlló Bolart

Nòria que conserva les pedres d'ancoratge de la roda de la nòria que també es conserva i és de ferro. També es conserva l'inici de la canalització i l'emmarcament del mecanisme que s'eleva damunt un sòcol o podi de maó vist posat pla. No es conserva el mecanisme de subjecció de l'animal. La cisterna està tapiada per evitar el seu deteriorament. En aquest cas, per accedir al safareig es baixava per una escala, que hi ha justa al davant. Però l'actual propietari va posar una coberta de bigues i formigó per evitar el seu deteriorament i per motius de seguretat.

Hem utilitzat el terme nòria, en lloc de sínia, perquè és el que utilitza la gent que s'ha consultat.

Sínia de sang, és a dir que utilitza animals com energia motor, que abastia d'aigua un safareig utilitzat per rentar la roba i regar. Només s'abastia d'aigua de pluja que anava a parar a una cisterna situada a sota mateix de la sínia. L'aigua passava al safareig a través d'una petita canalització.