Necròpolis visigòtica de Coll d'Eres (o dels cingles del Marquet)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  A 50 m al S de coll d'Eres, pel camí de la Mola, seguir un corriol N-NE
  Emplaçament
  Montcau

  Coordenades:

  41.67074
  2.00911
  417515
  4613694
  Número de fitxa
  08223 - 88
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Visigot
  Segle
  VI-VII
  Estat de conservació
  Dolent
  La intempèrie, el pas de turistes i, sobretot, de senglars, van malmetent el jaciment mica en mica. No hi ha cap protecció, però per evitar el vandalisme o el simple pas massiu de visitants des del proper i concorregut coll d'Eres, des del Parc s'evita el seu coneixement.
  Protecció
  Legal
  BCIL (PGOU 25/05/1983, DOGC 397 d'11/01/1984)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  3230
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Al vessant SE d'un caire de carena es troben sis cistes de lloses orientades E-W. Dues d'elles es van poder documentar, una corresponent a un infant i l'altra a un adult, que conservava una sivella de bronze; les altres ja estaven saquejades. Estan cobertes de bosc i malesa, i algunes d'elles són difícils de localitzar.

  Possible necròpoli d'un nucli de poblament visigòtic al mateix coll d'Eres. El conjunt fou habitat a l'alta edat mitjana, i es pot datar entre els segles V i VII. Alguns estudiosos han deduït que podria tractar-se d'un grup de fugitius d'Ègara durant alguna invasió àrab.
  El jaciment fou descobert a principis del segle XX pel pastor Tomàs Malé i excavat amb un cert criteri arqueològic l'any 1929 per Joan Solà. En aquesta excavació es trobà la sivella visigòtica a l'única sepultura que, per estar molt coberta, no havia estat profanada entremig per carboners i furtius.

  FERRANDO i ROIG, Antoni (1983) El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista. Sabadell, Cooperativa El Pot.
  FERRANDO i ROIG, Antoni (1992.2) Recorregut per les tombes medievals de Sant Llorenç del Munt i els seus encontorns. Terrassa, Ed. Ègara. Monografies Vallesanes, 18.
  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.