Necròpolis medieval de Vilamajor
Pujalt

Vilamajor

XI-XII
    BPU. Catàleg de Patrimoni del POUM, 2007.
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Es tracta d'una necròpolis situada a peu d'un camí antic, formada per setze enterraments datats d'època medieval. Es trobaven agrupats en disposició horitzontal. Dotze de les tombes són cistes no antropomorfes, de planta rectangular lleugerament trapezoïdal i fetes amb lloses. Les quatre restants estan parcialment excavades al terreny natural i presenten una estructura mixta. Només conservaven restes humanes deu tombes, que s'han identificat com a deu adults i sis infants. S'hi va localitzar una estela anepigràfica.

La necròpolis de Vilamajor va ser estudiada per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada. Es tracta d'un conjunt de setze enterraments de caixa de lloses (algunes aprofiten el fiter com a paret) disposades d'oest a est amb el cap a l'oest i en posició de decúbit supí. Un dels elements a destacar del conjunt cementirial és una estela anepigràfica formada per una pedra rectangular clavada a la capçalera d'una de les sepultures.
    L'absència de material ceràmic i d'una estructura d'habitacle propera, va comportar que es datessin seguint criteris tipològics de les tombes i que es relacionessin amb la capella romànica de Sant Joan de Vilamajor, tot i la seva llunyania. Així doncs es va proposar el segle XII com a datació de la necròpolis.

Catàleg de Patrimoni del POUM. Ajuntament de Pujalt, 2007.
    Diversos autors (1994). Acta histórica et archaeologia mediaevalia 14-15. Barcelona: Publicacions de la Universitat de Barcelona.
    ENRICH, J.; ENRICH, J. (1998): "Necròpoli de Sant Joan de Vilamajor (Pujalt)" dins, Arqueologia medieval a l'Anoia. ACRAM. Pp. 60-61.
    ENRICH, J. ; SALES, J., ENRICH, J. (2003): "Les Necròpolis tardoantigues i altmedievals a l'Anoia : els rituals d'enterrament i les seves pautes i models d'interrelació a l'espai rural", dins II Congrés d'arqueologia medieval i moderna a Catalunya, Sant Cugat del Vallès. Pp. 662-673. Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM).
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Pujalt (Anoia). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PLADEVALL, A. dir. (1992): Catalunya romànica. El Penedès, l'Anoia. Vol XIX. Barcelona: Enciclopèdia catalana.