Necròpolis del Bosquetó
Esparreguera

Camí de la Barca.
    Zona agrícola de la Gorgonçana, per sota de les piscinesmunicipals.

II-IV dC
    Bo
    El jaciment es troba actualment ocult al subsòl idelimitat per una tanca metàl·lica en una propietat privada.
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

El jaciment conegut com la necròpolis del Bosquetó, llinda amb el torrent del Canyet, a la llera sud del qual es troba el camí antic de la Barca. Es troba a llevant de la piscina, i al marge del cingle que el separa del riu Llobregat, en una zona antigament agrícola conreuada d'oliveres. En el lloc anomenat el Bosquetó, al capdavall del carrer antigament dit Callarís (avui carrer Llobregat) i per on hi passava el regueret del Canyet, a la vora del camí de la Barca, amb un suau desnivell del terreny que queda tallat força per sobre el riu Llobregat, hi apareixien en superfície arrel de les remocions produïdes pel mateix conreu de les terres, fragments de tègula i ímbrex (teula romana) amb certa quantitat. Després d'obtingut el permís del propietari, Rafael Subirana va començar l'excavació d'aquell lloc trobant 6 sepultures, però només una d'intacta; de les altres en quedava ben poca cosa tot i que oferien la mateixa disposició amb el cap a ponent i els peus a llevant. Apunta per al conjunt de la necròpolis una datació de segle IV dC, les característiques d'aquella li semblen prou determinants per a recolzar aquesta datació. La sepultura que estava sencera estava formada per 13 tègules posades 4 d'elles a banda i banda, en doble vessant, i 3 a sota planes i una a cada extrem. Estarien ajustades amb morter de calç, del que en trobà alguns bocins. Les tègules estaven decorades amb diferents motius freqüents en aquest tipus de material, realitzats a base de digitacions i incions (X, Ziga-zagues realitzades amb 4 dits, ondulacions, etc.). L'interior de les tombes era ple de terra, però sense la presència de cap tipus d'aixovar. L'excavació de l'any 1947 es va realitzar obrint una rasa de 8 m de llargària a uns 3 m de la cinglera, que es troba enfront el riu Llobregat, que va ser succeïda per l'execució d'altres 4 rases paral·leles fins a una distància de 23 m. Les restes aparegueren a una fondària d'entre 0,45 i 1 m.

Rafael Subiranava deixar en dipòsit una de les sepultures de tègula localitzades a la Biblioteca Beat Domènec Castellet d'Esparreguera, ubicació ques'ha mantingut fins avui.

Excavada per Rafel Subirana l'any 1947.

SUBIRANA, Rafael (1962). Necròpolis del Bosquetó. EstudisEsparreguerins. Sabadell, octubre de 1962. Quadern Núm. X. VILA, G. (2003): Carta Arqueològica del Municipi d'Esparreguera. Ajuntament d'Esparreguera, inèdita.