Necròpolis de Fiol
Sant Martí de Tous

Fillol i Plana del Mas. A l'oest del nucli urbà.
    Crta. Tous a Bellprat, on neix el camí de Cal Borrassó

Paleocristià
    IV-IX dC
    Dolent
    La tomba que s'ha pogut observar es troba parcialment afectada pel retall del turó efectuat en ampliar el camp.
    08226A008001100000AE
    Núria Cabañas

Es tracta d'una tomba de lloses orientada d'est a oest amb les restes inhumades a l'interior. En la visita efectuada en motiu de la revisió de la Carta Arqueològica l'any 2016 s'observa com una de les lloses que delimita la tomba pel seu costat nord s'ha perdut, motiu pel qual es veu el crani de l'individu a l'interior. La capa de terra que cobreix la resta de la seva superfície no permet conèixer la planta de l'estructura.
    La densa cobertura de la part superior del turó on es troba impedeix comprovar si es conserven altres tombes associades a l'àrea, i per tant, si es tracta d'una tomba aïllada o bé forma part d'una petita necròpolis. L'aparent manca de connexió amb cap tipus de centre de culte proper fa considerar que ens trobem davant una tomba, o necròpolis, isolada. L'absència de qualsevol material arqueològic associat fa que no es pugui aportar una datació, si bé és sabut que aquest tipus de sepultura és molt freqüent entre els segles IV i IX dC.

PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona