Nans de Castellgalí
Castellgalí

Aquests elements es guarden en part al Mas Pla i en part a l'Ajuntament.

Col·lecció
    Ajuntament de Castellgalí, Av. Montserrat s/n. 08297 CASTELLGALÍ
    Cortés Elía, Maria del Agua

Els nans són tres caps molt grossos de cartró pedra. La cara és somrient i piquen l'ullet. Els braços dels portadors surten per dos forats a l'alçada del coll del nan i porten unes faldilles per tapar el cos de la persona.

Castellgalí té diferents elements festius format per un conjunt de figures de nans i altre bestiar. L'Ajuntament va adquirir tres nans, la Margarideta, Quela i Repel·lió, que formen les comparses del poble. Van ser construïts en fibra de vidre pels volts de 1970 per encàrrec d'una capitalitzadora de Manresa avui desapareguda. L'aspecte original era el de tres guardioles amb una moneda a mig entrar. Després van ser comprats per un supermercat de Manresa. Els dos amb finalitats de reclam publicitari voltant pels carrers de la ciutat. En posar-se un altre cop en venda els va adquirir un veí de Castellgalí que els repintà i els deixà al poble per les festes. Finalment l'Ajuntament els va comprar i els van vestir. El 1994 van ser restaurats i els van donar un nou aspecte. Són els tres nans més grans de Catalunya. L'any 1983 es va construir el "Pollastre" també conegut com "la gallina", fet per la gent del poble per la festa de Carnestoltes d'una casa particular i que posteriorment es va donar al poble. L'any 1988 el grup d'animació de Castellgalí, Els Vampirets, van construir la "Cucagalina", inaugurada a la festa Major. La "Tortuga" va ser construida pels mestres de l'Escola d'Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona. Va sortir per primera vegada a la rua del Carnaval de Barcelona i la deixaren a Castellgalí. Posteriorment van dir que no la tornessin i s'ha quedat al poble.