Música de la Passió
Olesa de Montserrat

Josep M. Roma
    Festa tradicional d'interès nacional (1983)
    Sense accés
    Descendents de Josep M. Roma
    Jordi Piñero Subirana

Música que forma part de la Passió d'Olesa, obra del compositor Josep M. Roma. Va ser estrenada l'any 1948 al Palau de la Música Catalana. La versió de la música de Josep Maria Roma que es posa en escena actualment fou interpretada i enregistrada l'any 1997 per l'Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Madrigal, sota la direcció de Salvador Brotons. La gravació, feta al mateix teatre, la dugueren a terme els equips tècnics de Catalunya Música.
    La Passió d'Olesa es compta indubtablement entre les més importants de les que es celebren a Catalunya, i és l'única que ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi. L'espectacle desenvolupa en una trentena de quadres, distribuïts en tres parts, els últims episodis de la vida de Crist. Es representa en una sessió única que té una durada de tres hores i mitja. L'espectacle de la Passió es representa, any rere any, durant els mesos de març i abril.

La Passió d'Olesa ja és documentada al segle XVI. La primera partitura que es coneix relacionada amb La Passió data del 1847, i va estrenar-se al Teatre Principal. Fou una amalgama de diverses peces musicals composades pel mestre Blanch, procedent de l'Escolania de Montserrat i organista d'Olesa, i pels compositors olesans Feliu Monné, Josep Pujol, Joan Furés i Pau Cortada. Amb els anys, els músics del poble van voler modernitzar la música de La Passió i fer-la més homogènia i adient a l'obra. Per això s'hi van anar introduint alguns canvis i se'n van fer diversos arranjaments. El 1949, coincidint amb el nou text (es deixa de representar la Passió de Fra Antoni de Sant Jeroni per interpretar el text de Joan Povill) es decideix canviar també la música de l'espectacle, i se n'encarrega la composició al músic Josep M. Roma.
    Josep Maria Roma i Roig (Alguaire, 1902 - La Floresta, 1981) va ser compositor, pianista, organista i pedagog. És considerat com a component de la anomenada "Generació perduda". Músic acurat i excel·lent pedagog, el 1948 posà música a la Passió d'Olesa, estrenada al Palau de la Música Catalana l'any 1948. El 1968 es reformà l'espectacle sota la coordinació de José Tamayo, i el mestre Roma adaptà la música a les noves necessitats de la Passió. Pel que fa a la interpretació, cal dir que fins el 1976 la música de La Passió era en directe, interpretada per l'Orfeó Montserrat i l'orquestra que dirigia el mestre Vila. A partir d'aquell moment l'espectacle es representà amb la música enregistrada.

DALMASES, Amadeu (1983). "La Passió", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 21 (març)
    MARTÍNEZ NOGAREDA, E (2000). L'Abans. Olesa de Montserrat. Recull gràfic. 1875-1965. Ed. Efadós, p. 16-21, 524-559
    POVILL ADSERÀ, Joan (1988). La Passió i mort de N. S. Jesucrist. Col·lecció vila d'Olesa, 1. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat
    POVILL ADSERÀ, Joan (2004). La Passió d'Olesa vista per dintre (història d'un espectacle tradicional). Col·lecció vila d'Olesa, 11. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat
    SAUMELL OLIVERAS, Joan i altres (1981) Olesa aimada. Unió Excursionista de Catalunya (Olesa), p.150-154