Teatre de la Passió
Olesa de Montserrat

Plaça de l'Oli, s/n

Joan Baca (arquitecte)
    Associació de la Passió d'Olesa. Pl de l'Oli, s/n
    Jordi Piñero Subirana

Nou teatre, inaugurat l'any 1987, que acull les representacions de la Passió després que el 1983 fos destruït l'anterior a causa d'un incendi. Es tracta d'un edifici de grans dimensions que ocupa bona part de l'illa de la plaça de l'Oli. Amb un disseny de línies funcional, l'edificació consta de dos grans volums de formigó: el de l'escenari, que sobressurt a una alçada considerable, i un cos més baix amb una planta que adopta la forma de ventall de l'amfiteatre. El teatre està equipat amb la infraestructura més moderna. L'escenari, de 782 m2, és un dels més grans d'Europa. Té una boca de 7 x 31 metres, dos giratoris laterals i un modern sistema amb sis ascensors. Els ascensors comuniquen la planta inferior de l'escenari: un espai de gran capacitat on es porta a terme el muntatge de la major part d'escenografies, que després són elevades a l'escenari. Això dóna un gran dinamisme a l'espectacle, que pot anar combinant diferents punts d'atenció sense necessitat d'interrompre el curs de l'obra. L'aforament és per a 1.490 espectadors, i el fossar té una capacitat per a 50 músics. L'edifici compta també amb una sala polivalent i una sala per a espectacles de petit format. L'equipament s'ofereix com a espai de lloguer per a realitzar-hi tot tipus d'actes, incloent-hi actuacions musicals i exposicions artístiques. També hi ha una àmplia zona dedicada a camerinos, vestuari, arxiu de l'entitat i oficines.

La Passió d'Olesa està documentada des del segle XVI i és sens dubte una de les manifestacions més destacades d'aquesta tradició a Catalunya. Al llarg de la història ha tingut diferents escenaris. El 23 de febrer de 1983 un incendi destruí el Gran Teatre de la Passió. Al cap de poc, l'1 de maig de 1987, i gràcies a les aportacions de les diferents institucions i de la gent del poble, s'inaugurava el Nou Teatre, dissenyat per l'arquitecte Joan Baca. També es van haver de crear altra vegada tots els decorats, el vestuari i l'escenografia.

DALMASES, Amadeu (1983). "La Passió", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 21 (març)
    MARTÍNEZ NOGAREDA, E (2000). L'Abans. Olesa de Montserrat. Recull gràfic. 1875-1965. Ed. Efadós, p. 16-21, 524-559