Mural edifici can Bassa
Granollers

Al sector sud del nucli urbà de Granollers

XXI
    ZOER & VELVET
    Ajuntament de Granollers
    Jordi Piñero Subirana

Mural grafit de gran format (més de 35 metres) emplaçat a la façana lateral d’un edifici del carrer de Maria Aurèlia Capmany, obra dels l’artistes Zoer&Velvet. Es van inspirar en les sensacions rebudes durant la seva visita a la ciutat i en la interacció amb alumnes de diverses escoles. El resultat final és una obra formada per una composició de dos murs amb un element central, el pati de llums exterior.

A la part esquerra, hi trobem la imatge d’unes baquetes apilades i altres objectes que serveixen per a fer soroll. Són extrets d’una fotografia de l’aula de música de l’escola Mestres Montaña.

A la part dreta s’hi representa un fragment d’una fotografia feta durant la vista a la fàbrica de Ceràmica Cumella. Es tracta d’una sèrie d’elements ceràmics formats per gerros, amb una escala de colors més freda i amb una contrastada simplicitat i rectitud de formes en comparació amb el mur esquerre. Representa, en aquest cas, la norma, la sobrietat, quelcom més ordenat, conservador i estàtic.

El contrast d'ambdues parets convida a deduir que la part esquerra pot incidir sobre la dreta si ho desitja, "tocant-la" i fent-la sonar. Així queda remarcat l'esperit reivindicatiu i lluitador del veïnat de Can Bassa. Alhora queden clarament contrastades visualment dues actituds o caràcters complementaris, al temps que es manté la coherència compositiva de la façana sencera.

També és important la part central: el pati de llums a cel obert amb les finestres dels habitatges de l'edifici. Tot i no ser pintada s'ha d'integrar també en la composició com a element de cohesió del conjunt i com a part dinàmica i canviant de l'obra. És l'element viu (amb gent que hi viu) i que rep la influència dels dos costats del mur. També se'n desprèn que l'edifici en si mateix, i el barri, conté una barreja del que representen ambdós costats del mur.

Aquest mural forma part del projecte d’art urbà impulsat per l’Ajuntament de Granollers sota la denominació Murs que parlen. Es va iniciar l’any 2006 amb el propòsit de millorar el paisatge urbà a partir de la intervenció artística. Consisteix en la promoció d’intervencions muralistes en parets mitgeres de la ciutat per artistes d’abast internacional. El projecte desenvolupa una intervenció artística de gran format per any, de tal manera que se’n pugui dissenyar un projecte educatiu i comunitari. Per tant, és una proposta en clau educativa, cultural i comunitària que inclou activitats de participació, debats, etc, i en la qual hi participen escoles, centres oberts, entitats veïnals... (Web Ajuntament de Granollers).

En el cas d’aquest mural durant el mes de novembre de 2017 els artistes Zoer&Velvet van immergir-se en un procés participatiu juntament amb els alumnes de l'Institut Celestí Bellera i de l'escola Mestres Montaña i també amb el barri de can Bassa. Concretament, els artistes van fer una visita als alumnes de 5è de l’escola Mestres Montaña, una visita guiada al barri a càrrec dels alumnes de francès de l’Institut Celestí Bellera, van participar en una castanyada a la plaça del centre cívic amb els membres de l’associació de veïns i van realitzar un taller amb els alumnes de batxillerat artístic del Bellera.

La idea final es va obtenir d'un procés de disseny i selecció de més de 20 esbossos. Aquesta intervenció artística va ser possible gràcies als patrocinis d’Hotel Granollers i Oller Pintures, i també gràcies a la col·laboració de la comunitat de propietaris de l’edifici.