Muntaner
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Emplaçament
    Ctra. BV-3003, al km 11,5 camí S-W fins Figuera, a la bassa camí S fins cal Bescompte i seguir 1 km.
    771

41.80646
    1.68491
    390757
    4629124
    08229 - 145
    Catàleg de masies (núm. 176)
    000600400CG92G0001ZZ
    Jordi Piñero Subirana

Masia d'origen antic, de dimensions mitjanes, que està emplaçada en un petit replà, entre dos serrats vora els Clots de Muntaner. El conjunt està format per un cos residencial més dos coberts aïllats a l'esplanada davantera. L'habitatge és de planta quadrada i consta de planta baixa més un pis i golfes. La teulada és a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal. Aquesta està encarada a migdia i ha estat allargada respecte a l'entrada originària. Així, sota un vestíbul-porxo cobert amb volta de pedra hi trobem el portal d'entrada, emmarcat amb unes llargues dovelles. La resta de la façana presenta una galeria central amb dues arcades així com altres obertures més petites, emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Les façanes laterals tenen finestres de característiques similars distribuïdes al llarg del primer pis. Els murs són fets amb un parament de petits carreus força regular. Pel costat nord-oest la casa té adossat una ampli tancat amb un antic cobert. A la part davantera són remarcables una pallissa i un altre cobert de pedra, molt ben conservats. El conjunt ha mantingut els volums i la tipologia originàries.

Inscripció en una pedra incrustada a la façana principal: 1796

Per la seva tipologia constructiva aquesta masia podria ser una construcció del segle XVIII o tal vegada anterior. La inscripció de la façana, amb l'any 1796, marca probablement la data en què l'edifici es va eixamplar per la part davantera.